IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Лихвите по депозити и кредити ще продължат да се понижават

Сред причините са добрата ликвидност на банковата система, високата норма на спестяване на домакинствата и сравнително слабото търсене на заеми

15:54 | 13.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Напрежението в банковия сектор през лятото, поставянето на Корпоративна търговска банка (КТБ) и Търговска банка „Виктория“ под специален надзор и новият курс на паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) са довели до промени в поведението на банките и на пазара на банкови продукти в България. Това става ясно от тримесечния „Икономически преглед“ на Българска народна банка (БНБ).

От централната банка очакват до края на годината и през първото тримесечие на 2015 г. лихвените проценти по срочните депозити да продължат тенденцията си плавно да спадат. Сред причините за това са високата ликвидност на банковата система, високата норма на спестяване на домакинствата, сравнително слабото търсене на кредитен ресурс, както и косвеното влияние на политиката на ЕЦБ по предоставяне на ликвидност чрез нестандартни мерки.

Започналото на 4 декември изплащане на гарантираните депозити на вложителите в КТБ, което според експертите на БНБ ще повиши ликвидността в икономиката, също може да допринесе за понижаване на лихвените проценти по депозитите в банковата система.

Що се отнася до лихвените проценти по кредитите – от централната банка прогнозират слабо понижение в резултат от намаляващата цена на привлечения от банките ресурс.

Пред реализацията на прогнозата за намаление на лихвените проценти по депозитите и кредитите обаче стоят и рискове. Според БНБ от една страна те са свързани с влиянието на отрицателния лихвен процент по депозитите на банките в ЕЦБ върху лихвите в еврозоната. Това евентуално би довело до намаляване на доходността от чуждестранните активи на българските банки и до по-голямо от очакваното понижение на лихвите по новодоговорени депозити в България.

От друга страна евентуално запазване на вътрешната политическа и икономическа несигурност би могло да се отрази негативно върху пазара и върху цената на българските държавни ценни книжа (ДЦК), което да окаже влияние в посока повишение на лихвените проценти по кредитите, посочват от централната банка в своето тримесечно издание.

Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Най-веселото от цялата олелия с намаления кредитен рейтинг е, че е въпрос на няколко дни кредитния рейтинг на София да бъде свален до категория ***, защото няма как един град да има кредитен рейтинг по-висок от този на държавата, в която е. Ако софийските апартаменти се считат за активи на капиталовия пазар то техната оценка като актив също получава кредитен рейтинг ***, защото няма как да е по-висок от кредитния рейтинг на града, в който се намират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
Лихвите по депозитите и сега са достатъчно ниски. Как ще накарате тези, които изтеглиха панически само за един ден, 1 млрд. от *** и другите дето си получиха по 196 000 гарантирани пари, да ги внесат отново в "прекрасните" ни и "непоклатими" банки с вече лихви под 1%???...никулден мина и шараните са изядени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
БНБ: КТБ е най-добрата банка на 17.06.2014, а само 3 дни по-късно на 20.06.2014 КТБ фалира. Предполагам, че сега ще се случи точно обратното на обявеното от Искров и компания и лихвите по кредити и депозити рязко ще скочат до няколко седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
А S&P какво мислят по въпроса??Намаляването на кредитния рейтинг с една степен е еквивалентно на ръст от 1-1.5% на лихвата на всички кредити и ръст в лихвата на депозитите, голяма част от които се използват за покупка на ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още