IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Лихвите по депозити и кредити ще продължат да се понижават

Сред причините са добрата ликвидност на банковата система, високата норма на спестяване на домакинствата и сравнително слабото търсене на заеми

15:54 | 13.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическа активност у нас

През второто тримесечие  икономическата активност се ускори, но влошаването на очакванията и нагласите на икономическите агенти, отразено в понижаването на краткосрочните конюнктурни показатели в периода от юни до октомври според БНБ представлява сигнал за свиване на вътрешното търсене до края на годината и в началото на 2015 г.

БНБ прогнозира, че бавното възстановяване на икономиката на основните ни търговски партньори ще продължи и ще доведе до умерени темпове на реален растеж на износа на стоки и услуги. В комбинация със забавяне на вътрешното търсене положителният принос на нетния износ за растежа на БВП вероятно ще остане слаб през следващите няколко тримесечия. От централната банка очакват тези тенденции да доведат до забавяне на верижния темп на растеж на БВП през последното тримесечие на 2014 г. и през първото на 2015 г.

Спадът на международните цени на основни суровини, горива и храни допринесе за понижаването на годишна база на номиналния износ на стоки от България през януари–август 2014 г., отчитат още от БНБ. Но въпреки понижението на международните цени номиналният внос на стоки остана почти без промяна поради увеличението на внесените количества, което доведе до нарастване на дефицита по търговското салдо и съответно до свиване на излишъка по текущата и капиталовата сметка на платежния баланс до август.

От централната банка очакват по-значимо възстановяване на темпа на номинален растеж на износа от началото на 2015 г., при условие че се реализират прогнозите за забавяне в темповете на спад на международните цени в евро на основни суровини, горива и храни към края на 2014 г. и стабилизирането им през първото тримесечие на 2015 г., както и в условията на плавно нарастване на външното търсене.

Според БНБ темпът на растеж на вноса може да изпреварва този на износа, поради което дефицитът по търговското салдо може да се увеличи и общото положително салдо по текущата и капиталовата сметка да се понижи допълнително към края на първото тримесечие на следващата година.

Инфлация и инфлационни очаквания

От началото на годината до октомври хармонизираният индекс на потребителските цени продължи да спада и годишното му изменение възлезе на -1,5% към октомври при -0,9% в края на 2013 г. Според БНБ определящо значение за запазване на дефлацията през 2014 г. имаше както продължаващото поевтиняване на транспортните горива, които следваха цената на петрола на международните пазари, така и поевтиняването на телекомуникационните услуги, самолетните полети, стоматологичните услуги и стоките за дълготрайна употреба под влияние на вътрешни за страната фактори.

В края на периода се формира слаба тенденция към намаляване на дефлацията в резултат от увеличението на цената на електроенергията за бита с 1,7% и 10,1%, съответно от юли и октомври, и поскъпването на непреработените храни през третото тримесечие, отчитат от централната банка.

Очакванията на експертите от БНБ за инфлацията през четвъртото тримесечие на тази година и в началото на следващата са тя да остане отрицателна, но с тенденция към забавяне в темпа на спад на цените. Това ще се определя главно от увеличението на регулираната цена на електроенергията за бита от октомври и в по-малка степен от ограничаване на дефлацията при енергийните продукти и базисната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 29 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Най-веселото от цялата олелия с намаления кредитен рейтинг е, че е въпрос на няколко дни кредитния рейтинг на София да бъде свален до категория ***, защото няма как един град да има кредитен рейтинг по-висок от този на държавата, в която е. Ако софийските апартаменти се считат за активи на капиталовия пазар то техната оценка като актив също получава кредитен рейтинг ***, защото няма как да е по-висок от кредитния рейтинг на града, в който се намират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 3
Lucifer
преди 9 години
Лихвите по депозитите и сега са достатъчно ниски. Как ще накарате тези, които изтеглиха панически само за един ден, 1 млрд. от *** и другите дето си получиха по 196 000 гарантирани пари, да ги внесат отново в "прекрасните" ни и "непоклатими" банки с вече лихви под 1%???...никулден мина и шараните са изядени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
БНБ: КТБ е най-добрата банка на 17.06.2014, а само 3 дни по-късно на 20.06.2014 КТБ фалира. Предполагам, че сега ще се случи точно обратното на обявеното от Искров и компания и лихвите по кредити и депозити рязко ще скочат до няколко седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
А S&P какво мислят по въпроса??Намаляването на кредитния рейтинг с една степен е еквивалентно на ръст от 1-1.5% на лихвата на всички кредити и ръст в лихвата на депозитите, голяма част от които се използват за покупка на ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още