IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вложенията в недвижими имоти ще бъдат атрактивни за инвеститорите и през 2015 г.

Експерти препоръчват да се търсят дълготрайни активи, каквито са енергийната ефективност и модернизацията на сградите

10:31 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Експертите препоръчват да се търсят вложения в трайни активи, а не циклични такива. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Експертите препоръчват да се търсят вложения в трайни активи, а не циклични такива. Снимка: архив, Ройтерс

Все повече средства ще се влагат в недвижими имоти от световните капиталови пазари през следващата година. В същото време обаче инвеститорите трябва да бъдат все по-загрижени и да очакват следващия цикличен спад в цените, който ще настъпи в следващите години. Това е записано в новия доклад на LaSalle Investment Management по отношение на годишната инвестиционна стратегия за 2015 г., цитиран от World Property Journal. Според него отделните региони по света ще се развиват с различна скорост следващата година, а инвеститорите трябва да подготвят своето портфолио за свят, в който лихвените проценти ще започнат да се покачват по-бързо по някои пазари, в сравнение с други.

Къде точно се намираме в цикличността на движение на цените на недвижимите имоти е един от най-често задаваните въпроси от инвеститорите в сектора и той е основателен, обяснява Жак Гордън, ръководител на екипа за изследвания и стратегии в LaSalle. По думите му инвеститорите са загрижени за това какво може да се случи, ако капиталовите пазари се оттеглят от сектора с недвижими имоти. Времевата стратегия е трудно приложима при относително неликвидни активи като недвижимите имоти. Въпреки това, настройването на портфолиото при условие, че активите и пазарите преминават през съответните цикли, може да подобри представянето на инвестициите като увеличи възвръщаемостта и ограничи риска, добавя Гордън.

В доклада си консултантите дават няколко основни съвета. Добре е инвеститорите да диверсифицират своето портфолио в няколко страни, които се намират в различни нива на цикъла на капиталовите си пазари. Инвеститорите трябва да очакват и различни среди за лихвените проценти при разпределянето на активите си от недвижими имоти. В същото време те трябва да са в крак с нарастващата инфлация или дългове в развитите икономики като тази на САЩ или Великобритания. В същото време играчите на пазара трябва да се фокусират и върху висококачествените имоти и локации на пазарите, където ръстът или лихвените проценти ще останат по-ниски в дългосрочен план. Такива обекти за инвестиция има в Япония и Западна Европа.

Друга препоръка е да се търсят вложения в трайни активи, а не циклични такива, при които в даден момент цената ще тръгне отново надолу. Според експертите такива могат да бъдат инвестициите в демографията, технологиите и урбанизацията, като чрез тях инвеститорите ще могат да намерят посоката на развитие.

Основен акцент на вложенията отново може да са факторите на устойчивото развитие като енергийната ефективност, рециклирането, когато става дума за покупка или реновиране на изградени вече сгради. Наемателите и капиталовите пазари ще обръщат повече внимание на екологичните стандарти в следващите години.

Гордън добави, че пазарите по света са на различни нива на развитие от гледна точка на пазарните принципи и капиталовите пазари, като това ще се отрази на бъдещото им представяне. На базата на това в момента има смисъл компаниите да си създадат инвестиционна програма, която да успее да се възползва от цикличността на пазарите. Такива примери включват придобиването на доходи и продажбата на недвижими имоти от бурните капиталови пазари, възползвайки се от високите нива на лизинг или отдаване под наем на обекти по развитите пазари.

Инвеститорите също така могат да се фокусират и в сектори, които могат да се позиционират като основни за пазара в следващите няколко години.

Според експертите вероятно все повече средства ще се вливат в сектора на недвижимите имоти, докато доходността им продължава да предлага добра премия по инвестиционния клас облигации.

Дълговите пазари също ще обръщат повече внимание на недвижимите имоти, въпреки че кредитирането все още не е на толкова високо ниво, както бе преди да се спука балонът.

На базата на тези фактори може да се предположи, че цените през следващата година ще продължат да се покачват, като се намалява очакваната възвръщаемост от недвижимото имущество. Възможно е през следващата година да има и ръст на новото строителството, смятат още анализаторите.

От компанията дават и много окуражаващи данни за пазара на недвижими имоти в САЩ. Като цяло секторът е в добро състояние, а в страната се наблюдава икономически ръст. Очакванията са, че американската икономика и имотния пазар там ще се подобряват по-бързо в следващите три години, което е окуражаващ знак, след като през последните пет години възстановяването там бе по-малко от средното. Очаква се притокът на капитали в сектора да остане много силен през следващата година, а сделките с имоти да задминат нивата отпреди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още