IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират нов ръст на пазара на бизнес имоти в Япония

Това ще се случи при победа на премиера Шинзо Абе на изборите в неделя

14:19 | 12.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Занапред Шинзо Абе предвижда на няколко места в Япония да бъдат създадени стратегически зони, където ще бъде улеснено строителството. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Занапред Шинзо Абе предвижда на няколко места в Япония да бъдат създадени стратегически зони, където ще бъде улеснено строителството. Снимка: архив, Ройтерс

Японският пазар на бизнес площи ще получи нови стимули за развитие, ако настоящият премиер Шинзо Абе спечели парламентарните избори този уикенд. Две години т. нар. "Абеномика", чиято основна цел е да възстанови икономическото развитие на страната и да сложи край на дългия период на дефлация, доведоха до повишения на наемите и цените на бизнес имотите. Политиката предизвика и вълна от големи инвестиционни сделки в сектора, съобщава агенция Bloomberg.

Ако Абе спечели втори мандат на изборите в неделя, възходящата тенденция на пазара на бизнес имоти ще се задържи, обяснява Тим Гибсън, ръководител в международната инвестиционна компания Henderson Global Investors, която управлява активи за 2,5 млрд. долара.

Стимулите, които Абе даде на японската икономика, действат изключително позитивно на имотния пазар, допълва Гибсън. Сделките в този сектор в Япония могат да нараснат с поне още 20% следващата година и да достигнат 6 трилиона йени (50 млрд. долара), при прогнозиран досега обем от 4,5 до 5 трилиона йени.

От агенцията припомнят, че редица големи играчи на имотния пазар като Blackstone Group и държавния инвестиционен фонд на Сингапур GIC направиха сериозни инвестиции именно в Япония.

Цените на първокласните офис сгради в Токио нараснаха с повече от 20% тази година, като се очаква през 2015 г. да се повишат с нови поне 10 на сто. Причината за това са покачващите се наеми и ниските разходи по заемите, обяснява Такеши Акаги, директор на изследователския екип на Jones Lang LaSalle (JLL) в Токио.

Наемодателите вдигнаха наемите в столицата, след като делът на свободните площи се сви до 5,55% в момента, което е най-ниското им ниво от януари 2009 г. насам.

С изборите за Долна камара на японския парламент -  Камарата на представителите, Абе очаква да удължи мандата си и да прекъсне потенциалното съперничество за лидерския пост в неговата управляваща Либерална демократична партия. Според последните проучвания партията ще има убедителна победа, което ще даде възможност на Абе да остане премиер на страната за поне още четири години.

Най-големият строителен предприемач по продажби в Япония Mitsui Fudosan също обясни, че бизнес средата в страната се е подобрила заради водената политика от Абе. Дружеството продаде през лятото свои нови акции за първи път от 32 години  насам. Чрез сделката компанията набра 328,98 млрд. йени, които смята да инвестира в реконструкция на офиси в централната част на Токио.

Знак за нарастващото доверие в икономиката дойде и от строителната компания Mori Building Co., която през юни обяви, че планира да развива десет свои проекта в централната част на Токио. Проектите се очаква да струват около 1 трилион йени и компанията ще ги развива, заедно със своите партньори, в следващото десетилетие.

Част от средствата за бурното развитие на японския пазар на бизнес площи дойдоха от инвестиционни тръстове от сектора с недвижимите имоти. Те получиха специална подкрепа от Японската централна банка (ЯЦБ). Това е и един от приоритетите на Абе, заедно с повишаване на фискалните разходи и структурна реформа.

ЯЦБ даде 175,6 млрд. йени за инвестиционни тръстове от декември 2010 г. насам, когато започна покупките. От банката планират да увеличат три пъти инвестициите в сектора, което е част от политиката за количествено облекчаване и засилване на растежа.

Стимулите и покупките от ЯЦБ дадоха увереност на пазара и по този начин се понижиха разходите по заемите за японските компании от сектора на недвижимите имоти. Те отговарят за около 27% от сделките с бизнес имоти през тази година, според данните JLL. В същото време имотният индекс на фондовата борса в Токио се покачи с 24% през тази година след повишението с 82 на сто за последните две години, припомня Bloomberg.

Очаква се премиерът Абе да приложи различни структурни реформи след изборите. В плана е включено и създаването на така наречените стратегически зони около Токио и на други места в Япония. В тях ще има данъчни преференции като по-ниски корпоративни налози и по-малки ограничения за строителство.

Имотният сектор в страната получи и допълнителен стимул, след като стана ясно, че Токио ще бъде домакин на олимпийските игри през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още