IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските пенсионни фондове бавно се насочват към имотния сектор

Доходността от инвестиции в имоти драстично надхвърля тази по правителствените облигации

15:06 | 18.12.13 г.
Японските пенсионни фондове бавно се насочват към имотния сектор

Някои от японските пенсионни фондове се насочват към отново "горещия" пазар на недвижими имоти в страната в търсене на по-високи печалби, пише Wall Street Journal.

Крачките са малки и изостават от по-сериозните инвестиции от страна на чуждестранните пенсионни фондове. Но те са важна промяна в ултраконсервативните позиции на японските институционални инвеститори, които контролират общо 3,7 трлн. долара - вторият по големина пул в света след САЩ, според данни на консултантската компания Towers Watson & Co.

Японските пенсионни фондове избягват имотите и трупат местни облигации от 1990 г. насам, след като цените на земята се сринаха в разгара на финансовата криза в страната по онова време. За последните 22 години в национален мащаб имотите поевтиняха с 20%, което натовари много компании с лоши дългове.

Тази година обаче недвижимите имоти в страната са на път да отбележат най-добрата си година от 2008 г. насам на фона на по-добрите изгледи за икономиката и потока от лесни пари от централната банка, които вливат свежи пари в търговски центрове, складове и офис сгради.

Обемът на сделките с недвижими имоти през първите девет месеца на годината е нараснал до 2,84 трлн. йени (27,55 млрд. долара), или с 43% повече от всички сделки за 2012 г., показва статистика на Jones Lang LaSalle. Възвръщаемостта от инвестициите в японски имоти за годината до май е достигнала 4,5% в сравнение с 0,67% за 10-годишните държавни облигации.

Общо 43% от японските пенсионни фонове в момента имат някаква експозиция към имотния сектор в сравнение с 31% през 2009 г., показват данни на Японската асоциация за имотна секюритизация.

На пенсионните фондове в момента се падат 14% от частните фондове за имоти, оценявани на над 10 трлн. йени в сравнение с 4,8% през 2006 г.

Повечето корпоративни фондове в Япония държат по-голямата част от активите си в облигации (около 44%) и имат малко от т. нар. алтернативни активи, като около 1% са в имоти, сочат данни на Японската асоциация на пенсионните фондове.

За сравнение, в САЩ пенсионните фондове инвестират средно около 5,2% от портфейла си в имоти.

Заради ултраконсервативните си инвестиционни стратегии японските частни и държавни пенсионни фонове са имали по-ниска печалба от тези в други страни през шест от десетте години до края на 2012 г., показват изчисления на ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още