IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония напредва с плановете за специални икономически зони

Правителството ще насърчава възстановяването на пазара на имоти, като облекчи строителните рестрикции в определени територии в градовете

10:45 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Япония напредва с плановете за специални икономически зони

Япония иска да насърчи възстановяването на пазара на имоти и да предизвика ръст на цените на имотите в градовете, като разхлаби строителните рестрикции в няколко тестови икономически зони, съобщава за Bloomberg правителственият съветник Татсуо Хата, който отговаря за специалните икономически зони.

„Цените на имотите в централните части на градовете вероятно ще се повишат, когато бъдат обявени няколко проекта“, посочва Хата. „Икономическият ефект от промените в градското планиране ще бъде изключително голям“, казва още той.

Облекчаването на строителните ограничения и разрешаването на жилищно строителство в бизнес зони ще генерира по-силно търсене на услуги в секторите на образованието и здравеопазването и други услуги, допълва Хата.

Премиерът на Япония Шиндзо Абе се опитва да удържи темповете на възстановяване, които са застрашени заради планираното през април увеличение на данъка върху продажбите. Коментарите на Хата дават известна светлина върху плановете на правителството за специалните икономически зони, за които инвеститорите все още очакват детайли.

Според съветника промените в устройственото планиране ще улеснят строителството на нови жилищни сгради и бизнес центрове в определените зони, което ще направи градовете по-привлекателни за служителите на чуждестранните компании.

Спукването на балона на пазарите на акции и в последствие и на имотния балон задръсти японските банки с „лоши“ кредити през 90-те години на ХХ в. Страната на изгряващото слънце влезе в дефлационна спирала, от която все още не успява да излезе.

Цените на имотите в някои градове започнаха да растат, след като бившият премиер Юничиро Коизуми „прочисти“ банковата система в началото на новото хилядолетие. Процесът на възстановяване обаче се оказа нетраен. В национален мащаб през септември цените на имотите бяха с 51% под пиковите равнища, достигнати през 1991 г.

Създаването на специални икономически зони е един от ключовите моменти в политиката на Шиндзо Абе за създаване на нови възможности пред японските компании заедно със стъпките за повишаване на конкурентоспособността и „отварянето“ на страната към международната търговия. Наскоро Абе съобщи, че през март правителството ще вземе окончателно решение за разположението на тези специални зони, както и критериите, на които трябва да отговарят.

Заради безпрецедентните парични стимули и домакинството на Олимпийските игри през 2020 г. пазарът на имоти в Токио се раздвижи сериозно през последните месеци. Средномесечното ниво на празните офиси в бизнес зоните в града падна до 7,34% през декември от 8,67% година по-рано и 9,01% през 2011 г.

Подиндексът на борсата в Токио, който отразява движението на акциите на имотните компании, се повиши с 62% през последната година, като изпревари ръста на Topix (+43%).

През последното тримесечие обемът на сделките с бизнес имоти в Япония е скочил с 41% в сравнение с предходното тримесечие, сочат данни на консултантската компания DTZ. През 2013 г. в сравнение с миналата година продажбите на бизнес имоти почти са се удвоили до 3,54 трлн. йени (34 млрд. долара) – най-високо ниво от 2007 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още