IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация се върна към нулата

Ниският темп ще насърчи Bank of England да запази курса си и да се въздържи от вдигане на лихвата

16:14 | 15.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През август инфлацията във Великобритания се е върнала към нулевите нива, водена от спада в цените на горивата и дрехите, посочиха изнесени днес данни на официалната статистика.

За сравнение - индексът, следящ изменението в цените в Обединеното кралство, регистрира ръст от 0,1% през юли. Данните за нулева инфлация отговориха на широките очаквания на анализаторите. 

Годишният темп на инфлация във Великобритания отново е спаднал до нула през август спрямо 0,1 на сто през юли на фона на рязкото поевтиняване на горивата, предаде AP.

Отслабването на потребителската инфлация се дължи на по-леко покачване на цените на облеклото спрямо година по-рано. Поскъпването на безалкохолните напитки и мебелите е неутрализирало донякъде спада.

Основният индекс на потребителските цени, който не включва изменението на силно волатилните храни и горива, се е повишил с 1% на годишна база през август. И тук резултатът отговори на очакванията спрямо ръста му от 1,2% през юли.

Ниският темп ще насърчи Bank of England да запази курса си и да се въздържи от вдигане на лихвата, тъй като инфлацията остава доста под целевия праг от 2 процента.

Според управителя Марк Карни централната банка се приближава до повишаване на лихвата, като се очаква до края на годината да има яснота по въпроса, предвид това, че икономическият растеж на Великобритания остава сред най-бързите при развитите икономики. 

Данните са в противовес на изразените от АЦБ очаквания, че инфлацията най-вероятно ще започне да оказва натиск към края на годината.

След оповестяването на данните паундът поскъпна, като се търгува при нива от 1,5449 долара за паунд.

Още за икономиката на Великобритания разказва Джонатан Феро от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още