IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ остави без промяна основната лихва от 0,5%

Малко вероятно е Великобритания да бъде засегната сериозно, ако „Китай се препъне“

15:23 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на&nbsp;АЦБ в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на АЦБ в Лондон. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (Bank of England) запази водещата си лихва на рекордно ниското равнище от 0,5 на сто, предаде Ройтерс.

„Икономическото забавяне и борсовата волатилност в последно време не са променили перспективите за британската икономика“, се казва в становището на централните банкери. 

Въпреки това един от деветимата членове на Комисията по парична политика – Йън Маккеферти, е гласувал за вдигане на лихвата с четвърт процентен пункт. През миналия месец също той е бил и единственият, застъпил се за повишаване на лихвения процент, отбелязва AP. Според него "рисковете за средносрочната перспектива за инфлацията в крайна сметка са достатъчно овладени, за да се оправдае незабавно увеличаване на лихвените проценти".

Според много икономисти през идните няколко месеца повечето членове на Комитета по паричната политика ще подкрепят увеличение, тъй като британската икономика отчита силен растеж, а безработицата намалява.

Перспективата за по-висока лихва още тази година отслабна през последните няколко седмици на фона на сътресенията на световните финансови пазари и вялата инфлация.

При днешното решение във фокуса бе съотношението на вотовете. „След 8:1 през август сега ще стане ясно дали повишената основна инфлация ще мотивира още членове да гласуват за промяна, или несигурността в Китай ще има превес“, се казва в становище на икономистите на Deka Bank, изпратено преди решението.

В своята реч гуверньорът на АЦБ Марк Карни отчете, че британската икономика е в добро състояние и не е вероятно Великобритания да бъде засегната сериозно, ако „Китай се препъне“. Директните отношения между двете икономики чрез търговията и финансите са ограничени, смята още Карни.

Освен това било напълно възможно едно евентуално охлаждане на конюнктурата в Китай и други развиващи се пазари да свие инфлацията и с това да охлади изгледите за увеличаване на лихвените равнища. На това обаче можело да се противопоставят силното развитие на вътрешната икономика и повишаващият се инфлационен натиск във Великобритания, поясни Карни. 

Основната лихва във Великобритания не е променяна от март 2009 година. АЦБ понижи лихвените проценти до рекордното ниво от 0,5% в началото на 2009 г., като тенденцията продължи дори след пика на финансовата криза, макар че икономиката започна да се възстановява значително по-бързо през средата на 2013 година. 

През лятото АЦБ понижи очакванията си за инфлацията за първото тримесечие на 2016 г. от 1,3% до 0,9%. Очаква се измерителят да достигне 2% през третото тримесечие на 2017 г., след като досега банката прогнозираше, че това ще се случи през второто тримесечие на същата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още