IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ очаквано не предприе изненадващи ходове

Институцията запази рекордно ниската си основна лихва от 0,5%

15:00 | 06.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази основния си лихвен процент на ниво от 0,5 на сто, като осем от членовете на институцията гласуваха да няма промяна в текущия курс на паричната политика. Единствен банкерът Йън Маккеферти подкрепи покачване на ставката с 25 базисни пункта по време на срещата, показа протоколът от заседанието в четвъртък.

Повечето експерти очакваха различните мнения сред централните банкери да са повече и поне двама от представителите на АЦБ да гласуват за увеличение на лихвите, пише WBP Online.

Според протокола от срещата основната причина за по-миролюбивата реторика през август са ревизираните надолу в краткосрочен план перспективи за инфлацията, публикувани също в четвъртък.

За повечето членове на АЦБ перспективите за инфлацията означават, че "не е необходимо да се промени позицията на политиката по време на срещата на август", показа протоколът.

Първичният натиск за намаляване на инфлацията идва от външни източници, като силата на паунда, който е имал по-силно въздействие върху индекса на потребителските цени от очакваното спрямо прогнозите от май. Постоянният спад на цените на петрола също остава значим фактор. Според августовската прогноза ниските цени на петрола ще продължават да тежат върху инфлацията най-малко до средата на следващата седмица.

Според Маккеферти "рисковете за средносрочната перспектива за инфлацията в крайна сметка са достатъчно овладени, за да оправдае незабавно увеличаване на лихвените проценти". Той допълнителни коментара си и с аргумента, че "отлагане на началото на процеса на постепенно повишаване на лихвените проценти увеличава риска от по-рязко покачване по-късно".

АЦБ понижи очакванията си за инфлацията през първото тримесечие на 2016 г. от 1,3% до 0,9%. Измерителят се очаква да достигне 2% през третото тримесечие на 2017 г., след като досега банката прогнозираше, че това ще се случи през второто тримесечие на същата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още