IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AЦБ е запазила единодушно лихвите през юни

Централните банкери са гласували с 9 на 0 гласа за запазване на рекордно ниската основна ставка от 0,5%

14:06 | 22.07.15 г.
AЦБ е запазила единодушно лихвите през юни

Английските централни банкери са гласували единодушно в полза на запазването на лихвените проценти по-рано този месец, въпреки че имаше признаци, че голяма част от тях може би ще настояват за първото покачване на ставки от финансовата криза насам, съобщава Ройтерс.

Протоколът от заседанието на Комитета по паричната политика, което приключи на 8 юли, показа, че банкерите са гласували с 9 на 0 гласа за запазване на рекордно ниската основна лихва от 0,5%.

"За всички членове на Комитета по парична политика политическото решение този месец бе ясно очертано", посочва публикуваният в сряда протокол.

Въпреки това "мнозинството" от централните банкери отчитат опасенията си, че целевата инфлация от 2 на сто е трудно постижима, особено на фона на продължаващите опасения за излизане на Гърция от еврозоната.

На предишното си заседание през юни двама висшестоящи представители на Английската централна банка посочиха, че лихвите могат да бъдат покачени скоро.

Гласуването на централните банкери се състоя в деня, в който британският министър на финансите Джордж Озбърн обяви плановете на правителството за данъците и публичните разходи.

АЦБ заяви още, че Комитетът е била информиран от финансовото министерство, че новите бюджетни планове е малко вероятно да доведат до по-скоро негативно въздействие върху растежа, който банката преди това бе приела.

Всички 17 икономисти, които са участвали в анкетата на Ройтерс, прогнозираха, че Комитетът по паричната политика ще остане единен в гласуването за промяната на ставките през юли.

Публикуваният в сряда отчет показа също, че и деветимата членове на Комитета са гласували в полза на запазването на обема изкупувани държавни дългови ценни книжа на ниво от 375 млрд. паунда на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още