IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите расте по-бързо от очакваното през септември

Резултатите повишават съмненията дали въобще има нужда от още едно понижение на лихвения процент от страна на Английската централна банка

13:45 | 05.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският сектор на услугите расте с по-бърз темп от очакваното през септември, сочи проучването на Markit за бизнес активността, цитирано от Ройтерс. Резултатите повишават съмненията дали въобще има нужда от още едно понижение на лихвения процент от страна на Английската централна банка.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се забавя от 52,9 пункта през август до 52,6 пункта през септември, но секторът остава на територия на експанзия, тъй като стойността на измерителя е над 50 пункта. През август беше отчетен най-резкият едномесечен ръст в 20-годишната история на проучването.

Очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за стойността през септември бяха за около 52 пункта. Експертите от Маркит посочват, че като цяло представянето на сектора на услугите миналия месец изглежда е най-силното от януари насам. 

Припомняме, че проучванията в сектора на производството и строителството във Великобритания, публикувани по-рано тази седмицата, също показаха по-добри резултати от очакваното. По този начин те опровергават мрачните прогнози за тежки последици след референдума за Brexit.

“Стабилните PMI стойности за септември ще хвърлят сянка на съмнение върху необходимостта за допълнителни стимули от страна на Английската централна банка през идните месеци”, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

По думите му обаче вероятността Обединеното кралство да изпадне в рецесия не са се изпарили. „Икономиката остава уязвима към допълнителни шокове и не може да се изключи необходимост от допълнителни действия до края на годината“, посочва Уилямсън.

Във вторник Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за ръста на британската икономика през 2017 г. от 1,3 на 1,1%.

Министърът на финансите Филип Хамънд също вероятно обмисля евентуален план за стимули, като на 23 ноември ще изнесе първата си реч за бюджета. Тази седмица той предупреди, че предстоят турбуленции в процеса по подготовка за излизане на страната от Европейския съюз и договаряне на нови търговски споразумения.

Според Markit индексите, публикувани тази седмица, подсказват, че икономиката расте с 0,3% през третото тримесечие, което е в унисон с последните оценки на АЦБ.

Проучването на Markit покрива около половината от сектора на услугите, тъй като не включва търговците на дребно и обществените услуги. Като цяло услугите генерират около 80% от британския БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още