IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея остави основния лихвен процент без промяна

Властите в Сеул следят отблизо волатилността на финансовите пазари след девалвацията на китайския юан

09:36 | 13.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Южна Корея остави основния лихвен процент без промяна

Централната банка на Южна Корея остави основния лихвен процент без промяна и при рекордно ниско ниво, след като започна да следи зорко състоянието на икономиката и влиянието от девалвацията на китайския юан, предава Bloomberg.

Решението на централните банкери да запазят 7-дневната лихва по репо сделките на ниво от 1,5% е единодушно. Освен това то съвпада с прогнозите на 16 анкетирани от агенцията анализатори. За последните 12 месеца финансовата институция намали лихвата четири пъти с общо 1 процентен пункт.

Властите в Сеул следят отблизо волатилността на финансовите пазари след срива в стойността на китайската валута, заради който Централната банка на Южна Корея каза, че увеличава несигурността пред страната.

Ниските разходи за финансиране не успяха да стимулират ръста на южнокорейската икономика, като брутният вътрешен продукт се покачва с 0,3% през второто тримесечие, а износът спада през всеки един от месеците от началото на 2015 г. Дълговете растат по-бързо от доходите, а през юли банковото кредитиране за домакинствата надмина 600 трлн. вона (510 млрд. долара).

Южнокорейският вон поскъпна с 1,4% до 1 174,40 вона за един долар след решението на банката. Валутата е изгубила 5% спрямо щатските пари от края на юни насам, 3,6% спрямо йената и 1,9 на сто спрямо китайския юан.

„Въпреки че валутният курс трябва да бъде определян от търсенето и предлагането на пазара и от икономическите фундаменти, една рязка стъпка само в една посока не е желателна“, коментира гуверньорът на Централната банка на Южна Корея Лъе Дзю. „Готови сме със сценарии и мерки в случай на волатилност на глобалните финансови пазари и влиянието й върху икономиката.“

През юли банката занижи очакванията си за икономическия ръст за 2015 г. до 2,8% от 3,1%. Гуверньорът посочва, че последните данни свидетелстват, че икономиката се движи в унисон с прогнозите.

Като цяло икономиката на Южна Корея се подобрява, след като влиянието на Близкоизточния респираторен синдром MERS отшумява, посочват още от централната банка. От началото на юли не е имало нови случаи на заразени.

Девалвацията на китайския юан влияе сериозно на Корея. Близо две трети от корейския износ е за Поднебесната империя, като експортът представлява стоки за междинна употреба, които след това служат за изграждане на редица продукти, които Китай изнася. Ето защо анализатори, цитирани от Bloomberg, смятат, че обезценката на юана може да донесе и ползи. По-слабият курс на китайската валута стимулира китайския износ, но прави вносните стоки по-скъпи.

Негативите могат да подкопаят ценовото предимство на корейските износители, ако юанът продължава да поевтинява, а корейският вон остане сравнително силен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още