IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близкоизточният респираторен синдром спира възхода на южнокорейската икономика

Ръстът на брутния вътрешен продукт се е забавил до двугодишен минимум

12:40 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Потреблението също спада. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Потреблението също спада. Снимка: архив Ройтерс

Бързото разпространение на MERS (Близкоизточния респираторен синдром) и тежката суша оказват сериозно негативно влияние върху южнокорейската икономика. Тя е е забавила темпа си на растеж през второто тримесечие до двугодишен минимум заради тези две причини, подкопали потреблението, предаде AFP. 

Икономиката е нараснала с 2,2 процента през второто тримесечие на годишна основа, съобщи днес централната банка на Южна Корея. Това е най-ниското равнище от първото тримесечие на 2013 година. Спрямо предходното тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,3 на сто, след като растежът е бил 0,8 процента през предходното тримесечие.

Частното потребление е спаднало, тъй като разходите за услуги са се понижили, а селскостопанската реколта е намаляла заради сушата. 

Очакваше се БВП за миналото тримесечие да се забави, тъй като чуждестранните туристи отмениха посещенията си, а хората останаха по домовете си заради епидемията на Близкоизточен респираторен синдром, която започна в началото на май и отне живота на 36 души.

Туристическият бранш пострада сериозно от кризата с болестта. Броят на чуждестранните туристи се сви през юни с над 40%. Въпреки че от 4 юли няма потвърдени нови случаи в Южна Корея и броят на туристите започна да се възстановява, анализатори очакват икономическите последици да продължат да се чувстват до края на август.

За да подпомогне местните ресторанти, магазини и туристическия сектор като цяло, правителството призова южнокорейците да почиват тази година в страната си.

Износът и частните инвестиции също са били слаби през второто тримесечие на годината – заради силния вон и спадащите цени на петрола.

Южнокорейското министерство на финансите очаква одобрение от парламента на пакет от стимули на стойност 10,6 млрд. долара, за да се подпомогне възстановяването на икономиката и да се постигне годишен растеж от 3,1% тази година.

Според много анализатори, включително и според южнокорейската централна банка, икономиката на страната тази година ще нарасне с по-малко от 3 на сто, което ще означава забавяне спрямо предходните три години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още