IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази размера на спешната ликвидна помощ за гръцките банки

Банката е готова да преразгледа решението си в следващите 24 часа при необходимост

15:51 | 26.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ запази размера на спешната ликвидна помощ за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да не увеличи в петък размера на спешната ликвидна помощ (Emergency Liquidity Assistance – ELA) за гръцките банки, съобщи Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

В последните дни Изпълнителният съвет (ИС) на ЕЦБ покачваше ликвидността за гръцките кредитори почти ежедневно. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по ЕLА отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато увеличаваше обема на кредитирането.

Според източниците липсата на промени в ЕLА се дължи на отслабването на отлива на депозити от гръцките банки. Решението бе потвърдено в специално изявление и от Централната банка на Гърция.

ЕЦБ остава готова да преразгледа обема на ликвидността за кредитните институции в Гърция в следващите 24 часа, ако възникне подобна необходимост, изтъква още Bloomberg.

От февруари насам спешното финансиране за гръцките банки се оценяваше на седмична база от централната банка във Франкфурт. Заради преговорите между Атина и кредиторите обаче, които все още не са достигнали връхната си точка, ИС на ЕЦБ заседава почти всеки ден.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

По-рано тази седмица ръководителят на Бундесбанк Йенс Вайдман критикува гръцките банки, обвинявайки ги в прекомерна зависимост от ЕЦБ. Ходът на централния банкер на най-голямата икономика в еврозоната увеличи натиска върху останалите членове на ЕЦБ, изисквайки от тях по-твърда позиция спрямо Гърция, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още