IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите търсят компромис в следващите часове

Получихме задание да се разберем до 17 часа, твърди австрийският финансов министър

13:52 | 25.06.15 г. 39
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Следващите няколко часа ще са решаващи за съдбата на Гърция според австрийския финансов министър Ханс Йорг Шелинг. „Получихме задание от правителствените ръководители да стигнем до решение до 16 часа (17 часа българско време, бел. ред.)“, заяви той пред Ройтерс в четвъртък.

Преди броени минути е бил получен поредният документ, който трябва да бъде оценен. Той е от страна на гръцкото правителство и според гръцки представители е "реалистичен и показвал волята на гръцкото правителство да се стигне до договорка".

По-рано западните партньори бяха поставили ултиматум на кабинета на Алексис Ципрас. До 11 часа средноевропейско време гръцката страна трябва да представи предложения за реформи на институциите, които да са база за разговори, заяви представител на еврозоната. Ако това не се случи, в 13 часа местно време кредиторите ще представят собствени условия, които ще са и последната оферта.

Oчевидно обаче е отбелязан напредък. Според Spiegel има цял набор от документи, които са одобрени и от двете страни. Става дума за списък с „предварителни действия“, тоест мерки, които непосредствено след сключване на споразумението трябва да бъдат приложени от гърците, за да се стигне до предварително т. нар. „споразумение на ниво служители“, подробна версия на споразумението. Тези документи трябва да бъдат представени на министрите на финансите от еврозоната и според европейски дипломати са „база за споразумение“.

Междувременно гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман изрази сериозно безпокойство по повод непрекъснатото предоставяне на спешно финансиране на гръцките банки при разговори със свои колеги тази седмица, съобщи Ройтерс, като цитира източник, запознат с дискусиите.

От самото начало Вайдман ясно изрази притесненията си, посочва източникът, допълвайки, че германецът е повдигнал въпроса тази седмица в телефонен разговор между централните банкери от еврозоната и ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Като президент на Бундесбанк Вайдман участва също така в управителния съвет на ЕЦБ, който всеки ден в телефонни разговори обсъжда удължаването на спешното финансиране за гръцките банки. Тази група може да ограничи това финансиране, ако мнозинство от две трети подкрепи такова решение.

По-късно днес гръцки банков източник, цитиран от AP, съобщи, че ЕЦБ днес отново е одобрила искане на Атина за увеличаване на спешната помощ (ELA), към която гръцките банки могат да прибягнат, обръщайки се към централната банка на страната.

От петък ЕЦБ вдига тавана на тази помощ всеки ден. Банковият източник, който пожела анонимност, тъй като решението не е оповестено публично, посочи, че ЕЦБ ще заседава отново през следващите 24 часа, ако е необходимо.

За сключването на споразумение обаче вече остават не дни, а часове. Твърди се, че Германия настоява то да е факт не по-късно от петък, с края на заседанието на Европейския съвет. След това се очаква да има три дни за дебати и ратифициране от парламента в Атина, за да е готово всичко в неделя. В понеделник (29 юни) пък европейските правителства и парламенти се очаква да дадат зелена светлина и в най-оптимистичния вариант Гърция ще получи част от блокираните 7,2 млрд. евро помощ и ще ги използва за превода на 1,6 млрд. евро дълг към МВФ, което трябва да стане не по-късно от 30 юни (вторник).

В противен случай Гърция може да изпадне в несъстоятелност още през следващата седмица, а това заплашва  членството ѝ в еврозоната и дори в Европейския съюз.

Новините за Гърция може да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 6
IMRO
преди 8 години
Мили ми рубльолюбко,Не съм прочел и едно твое мнение, ама едно, което успешно да анализира даден проблем логически. Единственото, в което си силен, са лични нападки и квалификации - кой бил черешка, кой бил джанка, кой пък слива. Бъларските бизнесмени съвсем успешно изнасят стоки за САЩ (както ясно показват данните, които изложих) и никакви кремълски *** не могат да променят това:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Няма съмнение, че ти никога, не само, че не си опитвал да изнасяш нещо за Щатите, но и не си се доближавал до някой, който поне е опитвал! Нещо повече - силно миришеш на форумен ***-лизатор, който никога не е извършвал на своя отговорност и за своя сметка някаква търговска дейност! В общи линии, там си някъде - при черешките, вишните и тиквите. Иначе с анализите се справяш - почти колкото бегеманчето и емзетката.... хахаха! Тримата beastly capable да положите основите на успешния износ на българска стока за САЩ, а от там и навсякъде по света! Да живей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 8
IMRO
преди 8 години
Хайде да се въздържаш да ми даваш оценки кое било черешка, кое било вишна. Твоето цялостно представяне тук не е просто някаква черешка, ами една зряла сплута тиква. Но да не изпадаме в дребнотемия, да поясня за рубладжиите:Американският пазар е може би най-конкурентният пазар в света, а по размер поради по-голямата покупателна способност надвишава и този на ЕС. Ако нещо успешно се продава там, то ще може да се продава успешно навсякъде по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
"А ако можем да се укрепим на американския пазар - продукцията ни ще е търсена НАВСЯКЪДЕ"А това може да то напише наистина или пълен ***, или човек, който никога не се е занимавал с износ на български стоки и услуги, или и двете... Едва ли си представяш каква тъпня си написал!Днес наистина много активно си участвал, не знам теб ли има предвид по-долу писалият, но това ти е "черешката на тортата" за цялата сесия... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
Под "интелектуални мощности" разбирам елементарната способност да ползваш функционално наличната информация, да подбираш и систематизираш полезната и есенциална част от нея и да си правиш съответните изводи!Само едно дете със синдром на Даун от съседната кооперация все още не е разбрало, че съдбата на Гърция в ЕЗ и ЕС не се решава нито от Меркел, нито от лемурите в ЕС, нито изобщо в Европа... и вие тука - отбраните ***-лизатори, захранени с "моралните мощности" на либералния евроатлантизъм... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 2
rover
преди 8 години
Парите давани по ЕЛА не са безвъзмедно дарение. По този начин се придобиват банкови активи. Доколко ги има и са добри е въпрос, но истината е такава.Абе нещо много са се развихрили напоследък циганоболшевиките във целия НЕТ. Активирали са всички сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
Точно - цялата игра се върти около търговския съюз.Аз отдавно го писах това тук.А Гърчолята имат згодни пристанища и инфраструктура.И кораби имат.Всичко ще им прилапат на тънко.Както някой се досещат - к'ът нямаш пари, имаш активи.Те и парите лека/полека пак си отиват на запад де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
А това дори не включва износа на услуги като ИТ, който расте като гъби последните 5 години:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 5
IMRO
преди 8 години
Е де, нека да не ти е последен, не ми приличаш на *** и пишеш интелигентно:))Експортът ни за САЩ постоянно се увеличава и за януари-април тази година надвишава този за Русия (!!!) - http://***.nsi.bg/bg/content/7503/%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D1%8C%D0%BE%D1%80%D0%B8По отношение на структурата: наред със суровини като тютюн, торове и рафинирана мед имаме огромен износ на елетроника, авионика, автомобилни седалки и пр.https://atlas.media.mit.edu/en/explore/tree_map/hs/export/bgr/usa/show/2012/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 2
dr.5rov
преди 8 години
Разбира се, че ще им втръсне. То на мене ми втръсна, а какво остава за тях. Но те са по-уравновесени от южняците и какво ще се случи, когато им втръсне ще видим в следващия сезон.П.П. Може би сценаристите вече го пишат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още