IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат ревизира нагоре растежа на еврозоната до 0,4% през второто тримесечие

Данните за целия Европейски съюз не търпят промяна

13:54 | 08.09.15 г.
Евростат ревизира нагоре растежа на еврозоната до 0,4% през второто тримесечие

През второто тримесечие на годината икономиката в еврозоната се е разширила с 0,4% на тримесечна база, след като същият темп на прираст беше отчетен и през първите три месеца на 2015 г. Припомняме, че предварителните данни за периода април – юни показаха, че брутния вътрешен продукт (БВП) на единния валутен съюз се е повишил с 0,3% през втората четвърт на годината.

В същото време съвкупният БВП на 19-членния валутен съюз се е повишил с 1,5% през второто тримесечие на годишна база, показват ревизираните данни на Евростат от днес.

От страните от еврозоната най-добре се представя Латвия, която записва ръст от 1,2% на тримесечна база. След нея се нареждат Малта – с ръст от 1,1%, и Испания – 1,0%.

Изчислено на годишна база, най-добре се представя икономиката на Малта с ръст от 4,8%. Брутният вътрешен продукт на Латвия расте с 2,7%, докато този на Испания се повишава с 3,1% през второто тримесечие на годишна база.

На другия полюс се намира Франция, чиято икономика остава на същото равнище от първото тримесечие, изчислено на тримесечна база. Ревизираните данни показват още, че икономиката на Финландия отчита ръст от 0,2%, докато предварителните стойности показваха свиване от 0,4% на тримесечна база. В дъното на класацията е и италианската икономика с ръст от 0,3% през второто тримесечие спрямо първото.

Изчислено на годишна база, най-слабо се представя икономиката на Финландия, която остава на същото равнище. След нея се нарежда тази на Италия с ръст от 0,8% и Кипър – 0,8% на годишна база.

В същото време данните за БВП на целия Евросъюз не търпят ревизия и показват ръст от 0,4% през второто тримесечие на 2015 г. спрямо първата четвърт на годината. От държавите, които не са в еврозоната, най-добре се представят Чехия и Швеция, отчитайки ръст от по 1% на тримесечна база. БВП на България пък расте по-бързо от средния ръст за Европа, като записва повишение от 0,5% през второто тримесечие.

Изчислено на годишна база, класацията на държавите извън еврозоната отново повежда Чехия с ръст от 4,4%, а БВП на Полша записва повишение от 3,6%. В същото време съвкупният БВП на ЕС е нараснал с 1,9% на годишна база. България отчита ръст от 2,2% за периода април – юни 2015 г. в сравнение с второто тримесечие на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още