IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото падна до двугодишно дъно по време на речта на Драги

Ще увеличим балансовата стойност на ЕЦБ до нивата от началото на 2012 г., обяви президентът на банката

17:00 | 06.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Еврото падна до двугодишно дъно, а европейските борсови индекси се повишиха, след като президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че централните банкери са обединени зад усилията си за значително разширяване на баланса на институцията.

Най-важното послание на Драги по отношение на паричната политика е, че „нашата балансова стойност ще продължи да расте, а тази на другите централни банки ще спадат“.

Драги подчерта, че очаква ЕЦБ да повиши размера на баланса си обратно до нивата от началото на 2012 г. Това би означавало увеличаване с до 1 трлн. евро, твърдят анализатори.

Експертите от институцията работят по допълнителни стимулиращи мерки в подкрепа на икономическия растеж в еврозоната, добави Драги.

„Мерките ще бъдат приложени при необходимост“, посочи Драги по време на пресконференцията след днешното заседание на ЕЦБ, предава DPA.

Балансови суми на водещите централни банки в млрд. евро

„Бордът на ЕЦБ е единодушен, че сме длъжни при нужда да вземем по-нататъшни неконвенционални мерки“. Според Драги към тях се числи и масирано изкупуване на държавни облигации.

Покупките на правителствени облигации се считат за последна инстанция в отбраната срещу дефлацията – спад на цените, който според някои експерти е вреден за икономиките. Въпреки това някои анализатори са критично настроени срещу такива покупки. Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни например напоследък започна да споменава като възможно средство и покупката на корпоративни облигации.

По-рано днес банката реши да остави основната си лихва на рекордния минимум от 0,05 на сто. Пазарите реагираха на решението, като еврото падна до най-ниската си стойност от август 2012 г. насам. По време на пресконференцията на Драги едно евро се разменяше за 1,24 долара, а европейските борси отчитаха ръстове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Ами добре Време е за деиствие г-н Драги Само от заклинания няма никаква полза Твърде много закъсняхте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още