IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство става по-оптимистично за икономиката

Властите вече очакват ръст на БВП от 1,8% вместо досегашните 1,7%, прогнозата за 2017 г. обаче се понижава леко

17:21 | 07.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германското правителство повиши леко прогнозата си за икономическия растеж за тази година. Сега се очаква брутният вътрешен продукт да нарасне с 1,8%, а не с 1,7 на сто, каквито бяха прогнозите от пролетта, съобщиха от федералното Министерство на икономиката. Прогнозата за 2017 г. обаче е намалена от 1,5% до 1,4%. За 2018 г. се очаква растеж от 1,6%.

„Подемът в икономиката на Германия е солиден", заяви министърът на икономиката Зигмар Габриел. Тя (икономиката, бел. ред.) отстоява себе си в много трудна среда, смята Габриел. „Глобалната конюнктура продължава да не се справя добре, а към това се добавят и ефектите на Brexit, които не могат да бъдат предсказани в широк диапазон. Неувереността се увеличи", смята министърът. 

Въпреки мудната световна икономика обаче пазарът на труда в страната продължава своето положително развитие. През 2018 г. в Германия ще са заети 44,3 милиона души. Това е с 1,3 милиона повече, отколкото през 2015 г. Броят на безработните същевременно ще спадне с около 160 хил. до 2,63 милиона. „На фона на имиграцията това не се подразбира", каза Габриел, който е и лидер на лявоцентристката Социалдемократическа партия (SPD).

Предвид това развитие правителството очаква, че частното потребление ще остане един от стълбовете на подема. Също така и от страна на инвестициите в строителния сектор идвали силни импулси. „Ниските лихвени проценти, силното търсене на жилища и увеличаването на публичните инвестиции са основните двигатели на растежа", поясняват от министерството.

От друга страна, износът вероятно ще расте по-бавно през 2018 г., отколкото вносът. „Слабото развитие на световната икономика не е идеална среда за инвестициите на експортно ориентираните компании в Германия", заяви министерството. Едва през по-следващата година компаниите вероятно отново ще започнат да влагат забележимо повече пари в машини и друго оборудване.

За основа за правителствените прогнози служат есенните доклади на водещите изследователски институти. Те очакват за 2016 г. ръст от 1,9%, който се очаква през 2017 г. да се забави до 1,4 на сто. Прогнозите на федералното правителство от своя страна служат за база на работната група „Данъчни оценки" за нейните изчисления. На тях от своя страна разчитат държавата, провинциите, общините и социалното осигуряване при изготвянето на бюджетите си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още