IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Morgan Stanley: Германският двигател на европейския растеж може да се задави

Икономическият ръст на Германия може да се забави от 1,5% през тази година до 1% през следващата година, предупреждава банката

18:20 | 20.09.16 г. 9
<p>
	Вътрешното търсене ще бъде основният източник на растеж за икономиката на Германия до края на 2016 г.&nbsp;<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Вътрешното търсене ще бъде основният източник на растеж за икономиката на Германия до края на 2016 г. Снимка: Архив, Ройтерс

Германската икономика скоро няма да е двигателят на еврозоната. Нещата ще се променят още през 2017 г. , съобщава CNBC, като се позовава на доклад на Morgan Stanley.

Германия е най-голямата европейска икономика с номинален брутен вътрешен продукт (БВП) през 2016 г. от 3,5 трлн. долара, според данните на Международния валутен фонд (МВФ).

Страната - един от основателите на Европейския съюз (ЕС), често е възхвалявана за своята квалифицирана производствена база и силен износ. Въпреки това в доклад на Morgan Stanley, изготвен от икономиста Елга Барч, се посочва, че германският двигател скоро може да се задави.

Позовавайки се на външни насрещни ветрове, икономистът прогнозира, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия може да се забави от 1,5% през тази година до 1% през следващата година.

Вероятно слабото външно търсене и дълбоката несигурност относно бъдещето на ЕС след вота за Brexit на Острова ще ударят търговско ориентираната германска икономика, пише в доклада на Morgan Stanley.

Според инвестиционната банка растежът на БВП в Германия през третото тримесечие ще бъде само 0,1%, като експертите подчертават влиянието на компаниите, които свиха производствените си планове, и спадът в новите поръчки през август.

Според банката вътрешното търсене ще бъде основният източник на растеж за икономиката на Германия до края на 2016 г.

В доклада си Барч отбелязва още, че германските избори през втората половина на следващата година ще се проведат на фона на забавянето на икономическия растеж.

"В навечерието на общите избори през 2017 г. ние вероятно ще видим увеличение на политическите търкания между коалиционните партньори по ключови въпроси, включително фискалната дисциплина и европейската интеграция“, посочва се в документа.

"Последното вероятно ще направи все по-трудно преговарянето за излизане на Великобритания от ЕС и предоговарянето на международните търговски споразумения“, пише още в доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
От MS по добре да мислят в коя част на САЩ ще се дислоцират в бъдеще - в южната или в северната. Има голям таргет на печалбата в една девалвация и дори прекратяване на съществуването на сегашния щатски долар.- Първо дълговете в долари ще изчезнат и Тръмп за пръъв път в своя живот няма да има дългове :-)- Всички инвестирани в чужбина американски капитали превърнали се в активи в други държави по Света ще се наложи да се продадат там бавно защото бързо няма да може и да се върнат в САЩ под формата на нови долари. А те новите долари ще са кът и ще е трудно да се заработят в други части на Света освен в щатите.- Китайската икономика ще изтрие 90% от капилизацията си, ако сега всичко там струва 100 долара , то тази промяна ще го обезцени до 10 долараВместо да се занимават със стагниране на икономиката в Европа и къде ли не по Света, по добре е да погледнат реалистично и да действат - това е пътя към новото богатство на САЩ. Те са вече една узряла клетка която и е време да се раздели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Hammer
преди 7 години
Според мен също следващата икономическа криза ще дойде от Европа като най-вероятно проблемите ще започнат от Италия и/или Германия. Конкретно за Германия един от индикаторите е големия спад в износа тази година. А износа формира почти 50% от БВП на Германия..Освен имигрантската криза през 2017 се очертава и политическа такава (разултатите от последното гласуване показват това). Като добавим Дойче банк и вероятното забавяне на икономиката в САЩ и после в Китай, което още повече ще удари износа, Германия я очаква трудна 2017.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Въх !! Ама как така бе - че нали миналата година 1 милион инженери, хирурзи и квантови физици пристигнаха по покана на танти?...Че това е умна, квалифицирана работна ръка !! Такъв възторг се извиси тогава от сичкото меринджей в Бундесрепубликата....Да не говорим колко щастливи бяха всички тлъсти лелки 50+ и недок.л.атени прайдове на придошлия нов *** асортимент...И са кво - те май не моат мнооо да работят, а и га че ли мнооо и не щат....Останаха само щастливите лелки и гейове ли?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Абсолютно съм съгласен с Morgan Stanley, Германия отдавна дава признаци на прегряване и е жертва на колосален имотен балон покрай бежанската криза. Още през 2014 предвидих, че Германия ще бъде в центъра на следващата икономическа криза и е много позитивно, че и други хора са разбрали това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Нема страшно - Полша ше я замести... Ако не - Украйна... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Grosss
преди 7 години
Ако доларът девалвира германците и целият ЕС бая зор ще видят докатосе нагодят към новите реалности ,това май искат да кажат евреите от "МорганСтенли".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
needle
преди 7 години
Все пак го казва американска банка, да не им вярваме много, много, пък и няма да е добре и за цяла Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 7 години
Моме Калино, какъвто е двигателя, с толкова много *** за пътници, скоро ще прегрее и ще се спече!!! Анадън му? Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
само глейте да не се задавите вие мама ви гадна отворна ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още