IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония отчете по-голям спад от очакваното

По-слабите резултати на износа повлияха негативно на производствения сектор

11:12 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония се понижава повече от очакваното през май, след като спадът в износа е повлиял негативно на производствения сектор в страната, съобщава Bloomberg.

Индустриалното производство се свива с 2,3% на месечна база през май, след като през април записа ръст от 0,5 на сто, обяви Министерството на търговията. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за спад от 0,2%.

Слабите данни заедно с незадоволителния доклад от сряда за продажбите на дребно подчертават опасенията, че възстановяването на японската икономика отслабва, след като през първото тримесечие изненада със стабилен ръст. Референдумът във Великобритания от миналата седмица оскъпи йената в качеството ѝ на валута убежище и това застрашава печалбите на компаниите износителки. 

„Докладът сигнализира, че производството е слабо в редица сектори“, казва Тору Суехиро, старши пазарен икономист в Mizuho Securities в Токио.

Индустриалното производство се понижава в 11 от общо 15 сектора, като най-много надолу натежава химическата индустрия (без фармацевтичния сектор).

Този месец широкият борсов индекс Topix отбелязва спад от 9%, а поскъпването при йената е над 8%.

Министерството на търговията очаква през юни индустриалното производство да се повиши с 1,7%, а през юли да запише ръст от 1,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още