IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ се увеличи рязко през ноември

То е нараснало с 1,3% през миналия месец, надминавайки с лекота очакванията за ръст от 0,7%

18:04 | 15.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка от завода за самолети &quot;Сикорски&quot; в Пенсилвания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка от завода за самолети "Сикорски" в Пенсилвания. Снимка: Ройтерс

През ноември дейността на фабриките в САЩ се увеличи с най-високото темпо за над четири години. Фабричната дейност достигна нови циклични върхове, предава WBP Online.

Индустриалното производство нарасна с 1,3% през ноември, надминавайки с лекота очакванията за ръст от 0,7%. Това беляза най-силният ръст на месечна основа от май 2010 г., показаха изнесени в понеделник данни на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Ревизии на данните от предишните месеци показват, че производството е скочило с 0,1% през октомври вместо очаквания спад с 0,1%. Данните за септември също са една идея по-добри от предишните прогнози.

Докладът показва, че фабриките са използвали 80,1% от капацитета си през изминалия месец, сравнено с очакваното повишение до 79,3%. Последното издание показва най-високи стойности от март 2008 г.

С последното увеличение оперативната дейност се изравни със средното си историческо ниво. Намаляващият капацитет обикновено е знак за това, че компаниите ще трябва да увеличат инвестициите си в нови съоръжения. Също така по-малкият застой означава по-голям ценови натиск.

Продукцията на производителите скочи с 1,1% миналия месец, което е най-голямата положителна промяна от февруари. Скокът бе подпомогнат от цялостния подем на икономиката, в която производството на коли се повиши с 5,1% като резултат от увеличение с 900 000 единици на годишна база при общото производство на моторни превозни средства. С положителните корекции за миналите месеци, дейтостта на производителите на стоки надмина върха от преди рецесията.

Нещо повече, скокът с 2,5% при потребителските стоки е най-големият от август 1998 г., заявиха от Фед.

Доставчиците на услуги увеличиха своето производство с 5,1%, благодарение на по-високото търсене за отопление, докато добивните компании произведоха с 0,1% по-малко миналия месец.

Със силното базово търсене в икономиката, подкрепено от бързия растеж на новите работни места, фабричното производство се очаква да нарасне още повече.

Бизнесът е инвестирал 25,9 млрд. долара на годишна база в ремонти на оборудване през третото тримесечие, което се равнява на принос от 0,6 пункта към ръста на брутния вътрешен продукт от 3,9%.

Настроенията сред директорите на компаниите в производствения сектор останаха на най-високите си от години нива през ноември, твърди доклад на анализаторския Institute for Supply Management (ISM). Кореспондиращият индекс на Project Management Professional (PMI) се сви до 58,7 пункта от над тригодишния връх от 59 пункта през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
meto76
преди 9 години
Нов журналист в Инвестора.Явно учителската заплата е по-малка от тази в *** :) Честито и удовлетворение от работата пожелавам на Георги Драганов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още