IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Печеливши и губещи от цената на петрола

Българската икономика може да спечели 1,23 млрд. долара от по-евтиното "черно злато", показват изчисления на WSJ

17:13 | 11.12.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Неочакваният спад в цената на петрола кара политиците и анализаторите по света да променят прогнозите си за световния растеж. В тази връзка The Wall Street Journal (WSJ) задава въпроса кои страни печелят най-много и кои губят от промяната.

Трите африкански държави Република Конго, Екваториална Гвинея и Ангола разчитат основно на приходите от петрола, за да попълнят държавните си бюджети. Очаква се те да бъдат ударени най-силно от промяната. Спадът от близо 40 долара за барел през последните шест месеца се равнява на милиарди долари изгубени приходи, отговарящи за приблизително 20% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните.

Най-големите печеливши ще бъдат Джибути, Сейшелите и Киргизстан. Вносът на горива заема сериозен дял от икономиките им и спадът в цените на суровината означава свиване на разходите с приблизително 11% от техния БВП. Това ще позволи на потребителите в тези страни да използват свободните средства за други стоки и услуги, което може да подсили икономическия растеж.

Ако цените на петрола се задържат още шест до осем месеца, Саудитска Арабия ще загуби приходи на стойност приблизително 117 млрд. долара. Страната е един от водещите износители на суровината в света. Вече навлязлата в рецесия руска икономика пък може да загуби още близо 100 млрд. долара приходи, или около 5% от БВП.

Иран също изпитва подобни проблеми, допълнени от международните санкции и поевтиняващата валута, като за страната спадащите цени означават отстъпление от 5% на БВП. Разчитащата основно на приходи от продажба на петрол Кувейт пък ще изгуби приблизително 20 на сто от БВП, или около 32 млрд. долара.

За американските потребители неочакваната възможност от евтините горива се равнява на 90 млрд. долара. Положителен ефект ще има и за икономиките на Китай, Германия и Франция. Очаква се трите страни да отбележат по около 1% ръст на БВП вследствие на евтиния петрол.

България също се очаква да се облагодетелства значително от спада в цените на горивата. Нашата икономика може да спечели 1,23 млрд. долара, или 2,3% от БВП.

Днешната графика на деня показва измененията на БВП на отделните страни вследствие на движенията на енергийните пазари. Анализът е базиран на спада на цената на петрола от 108 долара за барел през юни до 71,30 долара за барел. Предвид сегашните стойности около 63 долара за барел и очакванията на някои пазарни участници за още по-ниски цени, тези стойности могат да бъдат ревизирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 9 години
впрочем хибаво прочети кво съм написал !!! както си чел и статията. Иначе виждам че Георги си е взел бележка и е махнал въпросителния знак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
simbad12
преди 9 години
Впрочем нищо жълто не намирам в цялата статия. Дори напротив- беше ми любопитна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
simbad12
преди 9 години
Хах, е точно пък Инвестора да обвиняваш в жълтеене... Чети си профита.бг тогаз. Онез там са сериозни :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
bigmamascandal
преди 9 години
България също се очаква да се облагодетелства значително от спада в цените на горивата. Нашата икономика може да спечели 1,23 млрд. долара, или 2,3% от БВП.- може би не да спечели директно, а да спести. Но не са малко пари. А дано...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
khao
преди 9 години
Въпросително изречение в заглавието е признак на нисък професионализъм и типично за жълтата преса, ако така генерирате повече посещения ... много жалко за вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още