IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IATA предрича по-високи печалби за самолетните компании

Причина за оптимизма са спадащите цени на петрола и позитивните очаквания за световния икономически ръст

17:04 | 10.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Печалбaтa на световната авиоиндустрия ще достигнe рекордните 25 млрд. долара през следващата година, прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Базираната в Женева асоциация твърди, че по-ниските цени на петрола и подобряващият се световен растеж са основните причини за очакваното добро представяне, предава BBC.

Оптимистичната прогноза е за 3,2% марж на печалбата. IATA също така увеличи прогнозата си за печалба за 2014 г. до 19,9 млрд. долара спрямо предишната прогноза от 18 млрд. долара.

„Перспективата пред индустрията се подобрява. Световната икономика продължава да се възстановява и спадът в цените на петрола би трябвало да подпомогне благоприятния обрат догодина“, заяви генералният директор на IATA Тони Тейлър.

Последният път, при който индустрията отчете близък до прогнозата на IATA за 2015 г. марж на печалбата, бе през 2010 г., когато той достигна 3,1%.

Въпреки това Тейлър посочва, че политическата нестабилност, конфликтите и някои слаби регионални икономики заедно представляват риск.

Прогнозата на IATA също така се различава сериозно за различните региони. Очакванията за авиолиниите от Северна Америка са да имат марж на печалбата от 6% за следващата година. Това е най-доброто представяне в световен мащаб.

На другия полюс са европейските авиоконцерни, за които се очаква да имат марж на печалбата от 1,8%. IATA смята, че това се дължи на „високите регулаторни разходи, инфраструктурната неефективност и обременяващото данъчно облагане“. Силната ценова война, на която бюджетните превозвачи като Ryanair и Easyjet подлагат класическите компании като Lufthansa и Air France KLM, натежава върху печалбите. Според асоциацията европейските концерни трябва да запълват много добре самолетите си, за да отчитат въобще някаква печалба.

Скорошният спад в цените на петрола се очаква да предложи силен тласък на печалбата заради по-ниските цени на горивата. Авиокомпаниите по принцип закупуват нужния за полетите керосин предварително за дълъг период от време, така че се очаква ниските цени на петрола тепърва да се отразят на резултатите им.

Суровият петрол Брент поевтиня с над 40% от юни и в сряда цената му падна под 66 долара за барел, малко над петгодишното дъно.

IATA заяви, че очаква авиолиниите да отделят 192 млрд. долара за гориво през следващата година. За сравнение, сумата за тази година ще е 204 млрд. долара.

Асоциацията също така заяви, че очаква световният икономически ръст да бъде в размер на 3,2% за следващата година спрямо 2,6% за 2014 г. За пръв път той ще надмине 3% от 2010 г. насам.

IATA представлява 250 авиопревозвача, които отговарят за 84% от световния въздушен трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още