IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IATA повиши с 20% прогнозата си за печалбите на самолетните компании

Очаква се лидерството да държат азиатските превозвачи с прогнозни годишни печалби от 4,60 млрд. долара

16:44 | 03.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Печалбата на индустрията ще се равнява на само 1,8% от генерираните общи приходи.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Печалбата на индустрията ще се равнява на само 1,8% от генерираните общи приходи. Снимка: Ройтерс

Печалбите на самолетните компании ще бъдат с 20 на сто по-високи през тази година спрямо прогнозите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) отпреди три месеца, предава агенция Bloomberg.

Очакванията на браншовата организация са превозвачите да генерират нетна печалба от 12,7 млрд. долара през 2013 г. спрямо оповестената на 20 март прогноза от 10,6 млрд. долара, постигайки 67-процентов ръст на печалбата в сравнение с миналогодишния резултат от 7,6 млрд. долара.

Самолетните компании, които се очаква да преминат психологическата граница от 3 млрд. превозени пасажери за първи път през тази година, се противопоставят на добавянето на допълнителни седалки в битката си за постигане на по-висок пазарен дял. "Ходът би следвало да повиши средния коефициент на затовареност до рекордните 80,3%", заяви главният изпълнителен директор на IATA Тони Тайлър по време на годишната среща на организацията.

"Самолетните превозвачи са свършили доста добра работа в постигането на печалби при тези много трудни обстоятелства, които включват повишаване на цените на петрола и забавяне на икономическия растеж", допълни Тайлър.

Но дори и с очакванията за подобрение през текущата година печалбата на индустрията ще се равнява на само 1,8% от генерираните общи приходи в размер на 711 млрд. долара, оставяйки далеч след постигнатия през 2010 г. резултат от 3,3% от общите приходи.

Очакава се превозвачите от всички региони на света да отчетат печалби през тази година, като лидерството може би ще запазят азиатските компании с прогнозни печалби от 4,60 млрд. долара, следвани от тези от Северна Америка с 4,4 млрд. долара, отбелязват още от IATA.

Очакванията са европейските авиокомпании да увеличат нетните си печалби до 1,60 млрд. долара. Авиопревозвачите от Близкия изток от своя страна ще генерират около 1,50 млрд. долара, докато тези от Латинска Америка ще постигнат 600 млн. долара според базираната в Женева и Монреал IATA, представляваща 240 превозвачи, на които се падат 84% от световния трафик.

Африканските компании най-вероятно ще останат най-слабо ефективните на пазара с прогнозна печалба от едва 100 млн. долара. Тайлър обяви опасенията на IATA, че безопасността е най-голямата пречка, която трябва да бъде преодоляна за подобряване на резултатите на превозвачите от Черния континент.

"Въпреки че авиопревозваческият бранш продължи възстановяването си от световната икономическа криза с нарастване на приходите от 5,3% през изминалата година, твърде вероятно е той да бъде изправен пред още кризи в бъдеще", каза Тайлър. "Понякога изглежда, че естественото състояние на този бранш е кризата", отбеляза още главният изпълнителен директор на IATA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още