IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маршрутите на късо разстояние се отплащат на Ryanair

Компанията отчете по-високи приходи и печалба, както и ръст при превозените пътници

11:53 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Авиокомпанията е изградила седем нови бази за една година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Авиокомпанията е изградила седем нови бази за една година. Снимка: Ройтерс

Печалбата на Ryanair Holdings – най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, се е увеличила с 13% заради новите маршрути към дестинации на късо разстояние, предаде Bloomberg.

Базираният в Дъблин авиопревозвач отчете печалба след данъци в размер на 569 млн. евро за 12-те месеца до края на март при 503 млн. евро по същото време на миналата година. Анализатори очакваха компанията да отчете печалба от 560 млн. евро.

Приходите на нискотарифния оператор също отчитат 13% ръст до 4,33 млрд. евро. Превозвачът освен това е включил във флотилията си 15 нови самолета, а през зимата ще започне да използва 20 самолета, които са били приземени през миналата година.

Ryanair е разширил мрежата си с 217 нови маршрути до общо над 1 600 дестинации, след като големите авиокомпании решиха да се оттеглят от тях заради загуби. Компанията е изградила и седем нови бази в Гърция, Холандия, Мароко, Полша и Хърватия.

Ryanair освен това е превозила 5% повече пътници през миналата година и е успяла да увеличи нивото на заетост на местата в самолетите, съобщи изпълнителният директор Майкъл О'Лиъри, който оглавява компанията от две десетилетия и планира да остане на поста още 5 години, за да работи по затвърждаването на присъствието на превозвача в Европа.

„Виждаме огромни възможности на пазара в Европа“, коментира финансовият директор на авиокомпанията Хауърд Милър. Очакванията са, че компанията ще успее допълнително да увеличи броя на превозените пътници до общо 81,5 млн. души, както и ще увеличи печалбата до 570-600 млн. евро, тъй като тази година ще приземи по-малко самолети от обикновено.

Отчетът на Ryanair се отрази благотворно на пазарната оценка, като акциите на компанията поскъпват с близо 6 на сто в днешната сесия. От началото на годината акциите са поскъпнали с 41%, а тези на EasyJet – с 58% заради успеха на компанията при бизнес пътуванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още