IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниската инфлация стимулира потребителското търсене във Великобритания

Обемът на продажбите на Острова остава над дългосрочното средно равнище през януари, но отчита спад на месечна база

15:16 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ниската инфлация стимулира потребителското търсене във Великобритания

Потребителският сектор в Обединеното кралство остава силен в началото на тази година, тъй като ниската инфлация и повишаващите се нагласи за търсенето продължават да стимулират апетита към покупки.

Обемът на продажбите във Великобритания остава над дългосрочното средно равнище през януари, но се забавя до +39%, което е спад от отчетенитe +61% през декември, но все още е над очакванията според проведеното последно месечно изследване от Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Януарското забавяне трябва да се разглежда през призмата на масивния скок в продажбите през декември, след като тласъкът от "Черния петък" в края на ноември продължи до края на годината.

"След златната мина, наречена "Черен петък", търговците на дребно отчитат ново силно нарастване на продажбите през новата година. Въпреки това в центъра на вниманието е силната конкуренция, като някои търговци на дребно усещат натиск върху маржовете", посочва Рейн Нютън-Смит, икономически директор на CBI.

"Падащите цени на петрола и ниската инфлация означават, че потребителите имат малко повече пари в джобовете си. Ние очакваме да видим това да се трансформира в силен ръст на продажбите през следващите месеци", добавя той.

Коментирайки доклада на CBI, икономистът от IHS Хауърд Арчър заяви, че това е "окуражаващо проучване, което поддържа вярата, че потребителските разходи вероятно ще бъде стабилни през 2015 г. Перспективите за продажбите на дребно и потребителските разходи като цяло за 2015 г. в момента изглеждат светли, което може да даде значителен тласък на растежа в сектора на недвижимите имоти, на заетостта и на доверието".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още