IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчките на капиталови стоки в САЩ се понижават най-рязко от три месеца

Данните сигнализират за слаби инвестиции още преди последиците от референдума във Великобритания да станат реалност

16:59 | 24.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Поръчките за бизнес оборудване в САЩ неочаквано се свиват през май с най-резкия темп от три месеца, сигнализирайки за слаби инвестиции още преди последиците от референдума във Великобритания да станат реалност, съобщава Bloomberg.

Поръчките на неотбранителни капиталови стоки извън авиоиндустрията се понижават с 0,7 на сто и задълбочават спада от април, който възлизаше на 0,4 на сто, сочат данни на Министерството на търговията. Търсенето на трайни стоки – продукти, които трябва да издържат поне три години – се свива над очакванията с 2,2 на сто. 

Слабото глобално търсене, продължаващите ефекти от поскъпването на долара миналата година, ниските корпоративни печалби и резкият спад в разходите в енергийния сектор повлияват на инвестиционните решения в компаниите, посочва Bloomberg. Сега американският бизнес е изправен пред ново предизвикателство, а именно последиците от решението на мнозинството британци Обединеното кралство да напусне Европейския съюз.

„Щом тези шокове преминат през финансовите пазари, ще следя проучванията в производствения сектор и подадените молби за безработица за сигнали дали бизнесът става по-предпазлив“, казва Майкъл Фероли, главен икономист за САЩ в JPMorgan Chase. “За повечето потребители Brexit не стои в основата на икономическите им решения, но компаниите, най-вече тези с глобални експозиции, ще трябва да преоценят ситуацията”, казва Фероли.

Очакванията за бизнес инвестициите бяха за повишение от 0,4 на сто, показва проучване на Bloomberg, според което спадът при поръчките на трайни стоки трябваше да е 0,5%.

„Очаква се поръчките да останат със слаб ръст“, казва Сам Булард, старши икономист в Wells Fargo Securities. “Няма много причини да се бърза с решенията за такива инвестиции”, допълва той.

Когато се изключи транспортното оборудване, поръчките се понижават с 0,3%, което е най-големият спад от февруари. Миналия месец беше отчетен ръст от 0,5 на сто.

Поръчките на неотбранителни капиталови стоки, извън авиоиндустрията се считат за показател за бъдещите бизнес инвестиции в продукти като компютри, двигатели и комуникационно оборудване. Доставките на тези стоки, които се използват при изчислението на БВП, се понижават с 0,5%, след като през април се увеличиха с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още