IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ c най-слаб ръст от четири месеца през юни

Покачването с 0,2% остана далеч под коригирания скок с 0,7% през май

16:27 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските разходи в САЩ c най-слаб ръст от четири месеца през юни

Потребителските разходи в САЩ записаха през юни най-слабия си ръст от четири месеца, след като търсенето на автомобили се забави, което предполага, че икономиката е изгубила инерция в края на второто тримесечие.

Министерството на търговията на САЩ съобщи в понеделник, че потребителските разходи са нараснали с 0,2% след коригирания скок с 0,7% през май. Потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, се покачиха с 0,9% през май, припомня Ройтерс.

Увеличението през юни се оказа в съответствие с очакванията на икономистите. 

Данните са включени в доклада за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие от миналата седмица, който показа, че потребителските разходи са се разширили с 2,9% на годишна база. Цялата икономика на САЩ нарасна с 2,3% за периода.

Въпреки че потребителските разходи предполагат забавяне на икономиката през третото тримесечие, всяко едно забавяне може да бъде смекчено от засилване на жилищния сектор и затягане на пазара на труда.

През миналата седмица Федералният резерв описа икономиката като разширяваща се "умерено" и обнови оценката си за пазара на труда.

Оценката на Фед остави вратата отворена за евентуално увеличение на лихвите през септември, което ще бъде първото от почти едно десетилетие насам.

През юни разходите за дълготрайни стоки, като автомобили, спаднаха с 1,3%, докато тези за услуги нараснаха с 0,4 на сто.

Коригирани спрямо инфлацията, потребителските разходи останаха непроменени на месечна база след повишението с 0,4% през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още