IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано ФЕД не промени основните лихви

Пазарът на труда продължава да се подобрява със солиден брой нови работни места, отчита Комитетът по паричната политика

21:54 | 29.07.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Фед Джанет Йелън.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Фед Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Както се очакваше, американският Федерален резерв (централната банка на САЩ) остави непроменени основните си лихви. Освен това ФЕД подчерта доброто състояние на трудовия пазар, предаде Bloomberg.

След двудневното си заседание във Вашингтон Комитетът по паричната политика (FOMC) заяви в своето комюнике, че е налице „солиден ръст на нови работни места, но че трябва да се изчака още, преди да се внесат промени в политиката на ниски лихви“ - сега между 0 и 0,25 на сто, възприета в края на 2008 г. в подкрепа на икономическото възстановяване. 

"Пазарът на труда продължава да се подобрява със солиден брой нови работни места и намаляване на безработицата", се казва в документа. Безработицата през юни е отбелязала нов спад, до 5,3 на сто, което е най-ниската стойност от април 2008 г.

Икономическата активност расте умерено и инфлацията остава под годишната цел от 2 на сто.

Цените на потребителските стоки са се увеличили значително по-малко от очакваното - с 0,2 на сто на годишна база през май.

Фед отбелязва, че американският износ, под натиска на силния долар, остава "слаб", както и инвестициите в предприятията.

Редица експерти очакват повишаване на лихвите, може би на следващото заседание на Комитета по паричната политика в средата на септември.

"Ако Фед остане неутрален и не даде индикация за предстоящия обрат при лихвените проценти, пазарът може да се стабилизира", заяви пред DPA капиталовият стратег Алвин Тан от Societe Generale, позовавайки се на решението на Фед. Борсовите вълнения в Китай смутиха напоследък инвеститорите. Но в последните дни ситуацията там отново се успокоява. 

"Федералният резерв не се постави в позиция, в която да се задължи да увеличи лихвите при следващата си среща“, заяви Дан Грийхаус, главен стратег на BTIG, пред CNBC. "Има достатъчно време между днес и срещата през септември на FOMC, за да подготвят специалистите пазара за вдигането през септември".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
туриста просто моеж да почешеш most likely коня за гривата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
Vladi666
преди 8 години
Смешници...умрели кучета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-3 15 most likely to be done!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още