IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво влияние ще окаже Фед върху износителите на суровини

Австралия, Канада, Нова Зеландия, Бразилия и Индонезия очакват действията на американската централна банка, за да разберат накъде ще поемат валутите им

16:32 | 28.07.15 г. 2
Какво влияние ще окаже Фед върху износителите на суровини

Всички погледи са насочени към срещата на Федералния резерв на САЩ по-късно днес. Заседанието обаче ще бъде с особено решаващо значение за поставените под натиск т. нар. стокови валути, които се надяват на забавяне на растежа на зелените пари, пише CNBC.

Федералният резерв вероятно няма да предприеме каквато и да e промяна на лихвените проценти на заседанието в сряда, но пазарите вече гледат по-дългосрочно, обсъждайки възможността това да се случи през септември. При подобно развитие доларът ще получи нов тласък и ще окаже допълнителен натиск върху износителите на суровини, като Австралия, Канада, Нова Зеландия, Бразилия и Индонезия. Властите в тези страни се надяват, че председателят на Фед Джанет Йелън ще запази предпазливия тон и няма да предприеме резки стъпки по промяна на монетарната политика.

Австралийският износ е зависим от желязната руда, Нова Зеландия разчита на млечните продукти, а енергията съставлява по-голямата част от канадския, бразилския и индонезийския експорт. Ето защо рязкото пропадане на цените на енергията, златото, млечните продукти и металите, съчетани с по-силния долар, както и отслабването на китайската икономика изпратиха надолу пазарните стойности на стоките с пълна сила през последните седмици.

И австралийският, и новозеландският долар се търгуват на 6-годишно дъно, канадският им съименник и бразилският реал се срутиха до най-ниските си нива от съответно 2004 и 2003 г. Междувременно индонезийската рупия отстъпи леко от 17-годишното дъно в понеделник.

Пазарният стратег в IG Евън Лукас смята, че срещата в сряда може да бъде от голяма полза за "разпадащия се" пазар на стоките.

"Заседанието на Фед всъщност може да спре биковете към долара", каза той в понеделник. "Очакванията са, че Федералният резерв може дори да е малко по-предпазлив по отношение на текущия пазар и икономически условия. Тогава ще видим едно бързо развитие в свръхразпродадените пазари: петролът и индустриалните метали вероятно ще се покачат, а спадът на щатския долар ще се задълбочи".

Пазарите изглеждат наистина скептични относно шансовете за действия от страна на Федералната комисия по отворения пазар през септември, стимулирайки по този начин шансовете за отслабване на долара.

"Пазарът все още отказва да приеме очаквания сериозен ръст на лихвите. 85% от анкетираните икономисти виждат покачване през септември, но пазарът прогнозира една 10 базисни пункта през септември", продължи Лукас.

От AMP Capital се изказаха в същия контекст. "Пазарът на САЩ изглежда дава 25% шанс за покачване на ставките през септември", отбеляза Шейн Оливър, ръководител на инвестиционната стратегия и главен икономист.

"Някои инвеститори се притесняват, тъй като продажбите на дребно са намалели, ръстът на работните места се е забавил, а средните почасови доходи са в застой през месец юни... Фед обаче е вероятно да омаловажи слабостите и да се съсредоточи върху подобряването на жилищния пазар и спада в равнището на безработицата", обясни тя.

Експерти от Societe Generale заявиха, че основният им сценарий е за покачване през септември и второ такова вероятно до началото на 2016 г. "Това трябва да е достатъчно, за да се отслаби натискът върху долара", заяви банката в скорошен доклад, като добави, че е възможно поскъпване на зелените пари с 5 на сто през следващите три тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
all eyes on FED 07 28/29 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
Tyrista
преди 8 години
all eyes on FED 07 28/29 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още