IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно в САЩ се свиват през февруари

Данните за първия месец на годината пък са ревизирани в низходяща посока

16:04 | 15.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ се понижават през февруари, а данните за януари са ревизирани в низходяща посока от растеж към спад, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Министерството на търговията. Това поставя под въпрос твърденията, че стабилното потребление ще задвижи икономическия растеж в началото на 2016 г. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за спад от 0,2 на сто.

Продажбите на дребно се свиват с 0,1% на месечна база през февруари, а през първия месец на годината има понижение от 0,4 на сто, а не ръст от 0,2 на сто, както беше първоначално съобщено. Коригирането на данните се дължи да по-слабите продажби на електроника, строителни материали и стоки за бита. 

„Виждаме по-високи наеми, по-високи разходи за здравеопазване, така че вероятно това изтрива ползите от по-ниските цени на горивата“, казва Скот Браун, главен икономист в Raymond James Financial. „Все още има стабилен ръст на заетостта, на заплатите и те би трябвало да продължават да растат със стабилизирането на трудовия пазар“, допълва той.

Данните показват, че спадове има при 8 от общо 13 категории продукти, което означава, че понижението е широкомащабно.

Базисните продажби – показателят, който се използва в изчисленията на БВП и който изключва автомобилите, оборотa на бензиностанциите и строителните материали – отчитат нулев ръст през февруари. Стойността на този индикатор през януари е ревизирана надолу от 0,6 до 0,2% повишение.

Продажбите на безниностанциите се свиват с 4,4 на сто, което е най-резкият спад от септември, и се дължи на евтиния бензин.

Във вторник започва двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, който в сряда ще излезе с изявление за паричната политика. Не се очаква повишение на лихвените проценти, но инвеститорите ще следят внимателно речта на председателя на Фед Джанет Йелън, която може да подскаже какъв ще е темпът на затягане на паричната политика тази година.

Отделни данни на Службата за трудова статистика показват, че производствените цени се понижават с 0,2 на сто през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още