IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът на нормализиране на паричната политика в САЩ ще продължи около 7 години

Детайлите подлежат на промени, които ще зависят от развитието на икономиката и тенденциите на финансовите пазари в САЩ, пише БНБ във връзка с политиката на Фед

17:33 | 05.03.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Процесът на нормализиране на паричната политика в САЩ ще продължи около 7 години. Това отбелязват от Българска народна банка (БНБ) в своето тримесечно издание „Икономически преглед“, като се позовават на оценките на икономистите към Съвета на управителите на Федералния резерв.

Този период е приблизителен, като се има предвид, че детайлите в процеса на нормализиране подлежат на промени, които ще зависят от развитието на икономиката и тенденциите на финансовите пазари в САЩ, пише в документа на централната банка. В него са описани решенията на Фед за вдигане на лихвите и етапите, по които ще върне курса на паричната политика към традиционния.

Икономическата рецесия в САЩ, която започна в края на 2007 г. и продължи до средата на 2009 г. (1) , предизвика значителни промени в провежданата от Федералния резерв парична политика. В периода от декември 2007 г. до октомври 2014 г. централната банка на САЩ предприе поредица от стандартни и нестандартни мерки на паричната политика.

Стандартните експанзионистични (насърчителни) мерки на паричната политика започнаха с понижението на целевия лихвен процент по федералните фондове през септември 2007 г.Процесът на намаляване на основната лихва в САЩ продължи малко повече от една година. Последното понижение беше осъществено през декември 2008 г., като беше определен целеви интервал за лихвения процент по федералните фондове от 0% до 0,25%, който бе запазен на тези равнища до декември 2015 г. Това е най-дългият период на задържане на целевата лихва на толкова ниско равнище от възстановяването на независимостта на Системата на Федералния резерв (СФР) през 1951 г.

Бързото изчерпване на ефективността на стандартните мерки на паричната политика и продължаващата икономическа рецесия в САЩ наложиха въвеждането на нестандартни мерки на паричната политика, включително програми за покупка на активи, или т.нар. количествени улеснения (2) , първата от които бе обявена от Федералния резерв в края на ноември 2008 г.

През периода, в който централната банка на САЩ провежда нестандартните мерки на паричната политика, нейното балансово число се увеличава близо пет пъти. По-голямата част от увеличението на баланса се осъществява в периода след края на рецесията и се дължи на стремежа на СФР да изпълни своя мандат за връщането на икономиката на САЩ към пълна заетост и постигането на ценова стабилност.

Графика: БНБ

След значителното подобрение на условията на трудовия пазар в САЩ през последните години и увереността на членовете на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) (3), че целите на Федералния резерв относно равнището на инфлацията скоро ще бъдат постигнати, на заседанието на Комитета от 16 декември 2015 г. бе взето единодушно решение да започне процес на нормализиране на паричната политика в САЩ чрез повишаване на целевия диапазон на лихвения процент по федералните фондове с 0,25 процентни пункта до 0,25–0,50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 5
fri
преди 8 години
... и вижте хората колко открито и подробно са си го описали какво ще правят.не ги е страх, че някои ще им правят номера, за да ги прат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
fri
преди 8 години
Много полезна статия!"решенията на Фед за вдигане на лихвите и етапите, по които ще върне курса на паричната политика към традиционния."- както се вижда, ще ги върне до 5% за 7г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС го обяснява прекрасно 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
Принципи и планове за нормализиране на паричната политика Иван Митев ли ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още