IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв на САЩ повиши основния си лихвен процент

Централната банка на САЩ на практика слага край на спешната си реакция след кризата от 2008 г.

21:02 | 16.12.15 г. 89
<p>
	Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ (Фед) очаквано затегна паричната си политика и за пръв път от 9 години вдигна основния си лихвен процент от исторически ниското му ниво.

Централна банка увеличи с 25 базисни пункта целевото ниво по федералните фондове: от 0-0,25% то става 0,25 – 0,50%.

Така на практика Фед слага край на спешната си реакция след кризата от 2008 г. и оттук нататък от ключово значение ще бъде темпът на поетапното увеличение на лихвите.

Пазарите предвиждаха около 80% вероятност Фед да вдигне ставките. 

Фед се потопи в непознати територии през 2008 г., когато понижи основния си лихвен процент до нулата, след като САЩ изпаднаха в рецесия. Банката експериментира с неконвенционални начини за стимулиране на икономиката, като наля около 3,5 трилиона долара, за да насърчи възстановяването, припомня Washington Post.

По-рано този месец председателят на Фед Джанет Йелън заяви, че рисковете пред икономиката са „почти балансирани“, което според мнозина анализатори е кодова дума за увеличаване на ставките.

Този ход обаче е само първата стъпка към нормализиране на икономиката и паричната политика на Фед. Процесът вероятно ще отнеме години, а и има разгорещен дебат за това, дали стандартите от преди рецесията въобще са постижими, посочва Washington Post.

САЩ отчетоха стабилна инфлация на нулево ниво през ноември, каквито бяха и очакванията на повечето анализатори. Въпреки че оправдава прогнозите, ръстът на потребителските цени остава далеч под целевото ниво от 2%.

Друг фактор, който Фед следи при решението си за паричната политика, е трудовият пазар. Той показва завидна стабилност, като през последните два месеца новите работни места отбелязват изненадващи повишения. Именно данните за заетостта от октомври и ноември до голяма степен увеличиха очакванията на пазарите, че Фед ще увеличи лихвените проценти.

Американската централна банка на практика започва парична политика, противоположна на тази в Европа, както и в държави от други континенти. В началото на декември Европейската централна банка понижи лихвата си по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи плана си за стимули поне до март 2017 г. Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви в интервю за FT в сряда, че във Великобритания условията за вдигане на лихвите все още не са налице. В Япония също има твърдения, че централната банка трябва да въведе още стимули за затруднената икономика.

Акценти от пресконференцията на Джанет Йелън гледайте във видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

69
rate up comment 0 rate down comment 1
Илко
преди 8 години
Няма вече ФЕД -мед , има ЮАН , ако комунистите решат пак да обезценят стабилно юана, пак ще има вдигане от ФЕД .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 1 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
;) както се казва наречи го Nobel, и повече не го обиждай ;) Както каза колегата по долу - мисленето за теб е физическа болка;) И пак казвам освен глупав си и сляп ;) Казах, че САЩ и Китай ИГРАЯТ заедно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Никъде не е казано, че от 9 годни се очаква вдинаге на лихвата, а че от 9 години за първи път се вдига лихвата. Второ вдигането на лихвата е очаквано, но никъде не е казано от кога е това очакване. Вземи прочети няколко пъти изречението, ако не му разбеш смисъл опитай отново и така докато не се сгърчиш от болка, че то мисленето за хора като теб явно има физчески еквивалент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Плувай, плувай ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 8 години
Аз от години пиша тука, че Китай и САЩ и ЕС си играят заедно, ама на някои хора много им знаеха човките и си мислеха, че Китай ще го играе слуга или спасител на Русия :) Е виждаме нагледна демонстрация как САЩ, Китай и ЕС си играят играта и дефакто се подкрепят един друг :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 3
roli5
преди 8 години
Това означава че Китай и САЩ продължават да играят заедно......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 3 rate down comment 2
roli5
преди 8 години
Преди септемврийското заседание на ФЕД, главният икономист на СБ, Kaushik Basuпризова ФЕД да отложи вдигането на лихвите,тъй като рискуват да предизвикат паника и безпорядък на развиващите се пазари,както се изрази той.Какво се промени оттогава?Вероятно пазеха Китай.В началото на декември МВФ добави юана към основните валути.........Това е.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 2
roli5
преди 8 години
Напълно съм съгласен.Така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
Вдигането на лихвите от ФЕД пряко отношение към рублата няма да има - както сам каза рублата дефакто е дериват на петролните фютчърси..:) Влианието на ще е косвено - с поскъпването на долара ( вече е факт), ще пада и петрола, от там и рублата, от там и реалните доходи на руските хора..... Оня ден четох, че ако петрола се задържи трайно около $35-38 , за да си изпълнят бюджета за 2016та (който е със заложен 3 % дефицит) ще им трябва курс на рублата около 85 рубли за долар и пак няма да се разминат с орязване на разходите от около 1трлн рубли... Което си значи обезценка на рублата с колко 20 % спрямо сегашното ниво..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
В опитите си да се правиш на интересен и да замажеш глупостите дето ръси в предните коментари НЕ ставаш по умен :))) Даже напротив :))))))) Никой не го е чакал от 9 години :) За видигане на лихвите се говори от около 1 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още