IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудни прогнози: Печеливши и губещи от повишаване на лихвите в САЩ

Прекалено много време мина от последното вдигане на ставките, затова инвеститорите не бива да се водят от миналото, пише Ройтерс

12:39 | 12.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прекалено много време мина от последния път, когато Федералният резерв на САЩ увеличи лихвените проценти. Затова инвеститорите не бива да се ръководят от миналото, за да търсят кои ще се печелившите и губещите след очакваното вдигане на ставките, пише агенция Ройтерс.

Те обаче може да очакват голяма динамика и движения и от един фондов пазар към друг, особено предвид случилото се през цялата 2015 г. През изминалите месеци коментарите на Джанет Йелън и други управители от Фед променяха неколкократно очакванията на пазарните участници.

През 2014 г. средата на ниски лихви стимулираше секторите, които плащаха високи дивиденти, а в сферите на комуналните услуги и недвижимите имоти имаше годишен ръст в цената на акциите от около 20%. Тези сектори обаче се затрудниха през 2015 г., тъй като волатилността се увеличи в очакване на вдигане на лихвите от страна на Фед.

Компаниите за комунални услуги например преминаха през 5-дневна серия от спадове в края на август. След изказванията на Уилям Дъдли, президент на Фед за Ню Йорк, на 26 август секторът записа ръст от 1,7%. Тогава Дъдли заяви, че перспективата за увеличаване на ставките през септември изглежда все по-малко убедителна.

С увеличаване на очакванията за вдигане на лихвите тези компании изоставаха на фона на останалите в широкия индекс S&P 500, докато през септември Фед реши, че всъщност няма да вдига ставките. Последва подем, който продължи до средата на октомври. Последните седмици този възход утихна заради вече много високите очаквания за действия от страна на централната банка на САЩ. И докато S&P 500 отчете 9% повишение от средата на октомври, фирмите за комунални услуги регистрираха спад от 1,6%.

„В миналото компаниите за комунални услуги и тези за недвижимите имоти се представяха по-добре три месеца преди вдигането на лихвите, както и през последвалата година“, казва Майкъл О'Рурк, главен пазарен стратег в JonesTrading.

Пол Хики, съосновател на компанията за проучвания Bespoke Investment Group, препоръчва по-предпазлив подход към акции на отделни компании. Той наблюдава интерес към форми, свързани с потреблението и пазара на жилищни площи.

„Със стабилния трудов пазар и постепенното увеличаване на заплатите, потребителите са в сравнително добра ситуация, така че искаме да се фокусираме върху сфери, които ще се възползват от подобренията в потреблението“, казва Хики.

Изненада може да са акциите на финансовите компании, които традиционно се представят добре в среда на вдигащи се лихви, тъй като банките могат да предоставят кредити при по-атрактивни дългосрочни лихви и същевременно да дават сравнително ниски лихви по краткосрочните депозити. Този път обаче банките са изправени пред по-плавна крива в ръста на доходността, както и с по-тясна ножица между лихвите по дългосрочните кредити и краткосрочните депозити.

„Смятаме, че ще има разпродаване в банковия сектор през 2016 г.“, казва Питър Чекини, главен пазарен стратег в Cantor Fitzgerald. Той очаква ръстът на доходността да е много плавен. „На практика няма ликвидност на вторичния пазар на корпоративни кредити, няма и ръст на заплатите, поради което стандартите на банките ще се затегнат, а няма да бъдат облекчени, което ще оказва натиск“, смята той.

Панкадж Пател от Evercore ISI обаче вижда друга възможност. Според него компаниите за комунални услуги и финансовите институции може да спечелят от вдигането на лихвите, тъй като ще приключи периодът на несигурност, доминирал пазарите през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още