IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия понижи основния си лихвен процент

Управителят на централната банка Греъм Уилър посочи, че тази година условията на вътрешния пазар са били незадоволителни

09:49 | 10.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изказването на управителя на централната банка на Нова Зеландия показва готовност за повторна намеса на институцията, но оценката му за икономиката е по-скоро благоприятна. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изказването на управителя на централната банка на Нова Зеландия показва готовност за повторна намеса на институцията, но оценката му за икономиката е по-скоро благоприятна. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Нова Зеландия понижи основния си лихвен процент за четвърти път от юни насам, съобщава Financial Times. Икономиката изпитва затруднения след спада в цената на млякото и редица млечни продукти.

Банката понижи с 25 базисни пункта основната си лихва до 2,5%, след като през октомври даде сигнали, че може да предприеме такъв ход. Ниската инфлация дава основания за понижението, освен това 15 от 18 анкетирани икономисти прогнозираха, че централната банка ще предприеме такава намеса.

Управителят на институцията Греъм Уилър посочи, че тази година условията на вътрешния пазар са били незадоволителни основно заради слабата търговия. 

Изданието припомня, че през 2013 г. имаше също четири понижения на основните лихвени проценти.

„Паричната политика трябва да бъде гъвкава, за да гарантира, че в бъдеще инфлацията ще бъде около заложената цел“, казва Уилър. „Очакваме да го постигнем със сегашните лихвени проценти, въпреки че банката е готова да намали още ставките, ако обстоятелствата го налагат“, допълва той.

Въпреки понижението, новозеландският долар поскъпна с 0,9% непосредствено след обявяването на решението до 0,6706 щатски долара. Изданието обяснява реакцията на пазарите с това, че не е напълно ясно дали серията понижения е приключила.

Макар че изказването на Уилър показва готовност за повторна намеса, оценката на управителя на централната банка за икономиката е по-скоро благоприятна.Той прогнозира, че инфлацията ще се върне на ниво между 1 и 3% в началото на следващата година.

„Възстановяването на износните цени, скорошното подобрение на бизнес климата и растящото вътрешно търсене се очаква да стимулират растежа през идната година“, казва Уилър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още