IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария остави основните си лихвени проценти непроменени

Швейцарският франк е значително надценен, посочват от централната банка

11:45 | 10.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската централна банка остави основните лихвени проценти непроменени в четвъртък, съобщи Ройтерс. Банката увери, че ще се намеси, ако е необходимо да отслаби „значително надценения“ франк.

Припомняме, че в началото на тази година Швейцария шокира пазарите, като премахна тавана на обменния курс на франка спрямо еврото.

Както се очакваше, централната банка запази тримесечния междубанков лихвен процент Libor между -1,25 и -0,25%, а депозитната лихва остана отрицателна на ниво от -0,75%. 

Миналата седмица Европейската централна банка разочарова пазарите с плахите си мерки за стимули. ЕЦБ понижи лихвата по депозитите от -0,2 до -0,3% и удължи програмата си за стимули поне до март 2017 г. Така франкът не поскъпна спрямо еврото и на швейцарската централна банка не се наложи да понижава допълнително ставките, посочва Ройтерс.

„Въпреки отслабването му през последните няколко месеца швейцарският франк е значително надценен“, пише в изявлението на банката. „Отрицателните лихвени проценти правят валутата по-малко привлекателна и помагат за допълнителното й отслабване“, се казва още в текста.

Ройтерс посочва, че отрицателните ставки и намесата от страна на банката на валутния пазар помогнаха валутата да се стабилизира на ниво от около 1,08 франка за евро. Това ниво е поносимо за износителите в еврозоната – най-големият търговски партньор на Швейцария.

Швейцарската централната банка запази прогнозата за инфлация през 2016 г. от -0,5%, но понижи очакванията си за 2017 от 0,4 до 0,3% заради „лекото влошаване на перспективите пред глобалната икономика“.

Икономическият ръст тази година се очаква да е 1%, а следващата – 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още