IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английската централна банка остави основните лихвени проценти непроменени

Комисията по парична политика подчерта, че решението й зависи от перспективата за инфлацията и няма връзка с политиката на други централни банки

14:28 | 10.12.15 г. 1
<p>
	Управителят на Английската централна банка Марк Карни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Английската централна банка Марк Карни. Снимка: Ройтерс

Английската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на ниво от 0,50%. За пореден път Иън Маккафърти остана единственият в Комисията по парична политика, който гласува в подкрепа на увеличаването на ставките с 25 базисни пункта. Останалите осем членове се обявиха против.

Ключово послание от днешното заседание обаче е, че "няма механична връзка между паричната политика на Великобритания и тази на други централни банки", посочва WBPonline. "Британската позиция в крайна сметка ще бъде определена от перспективата за инфлацията", се казва в изявлението на банката.

„Що се отнася до паричната политика, комисията подчертава, че въпреки обявените скоро допълнителни мерки за стимули от ЕЦБ, вероятността за затягане на паричната политика в САЩ нарасна до високо ниво. Междувременно пазарните очаквания за британската парична политика бяха за продължаващ период с непроменени лихвени нива“, пише в стенограмата от днешното заседание.

Банката очаква ръстът през четвъртото тримесечие да остане на същото ниво като и през третото. Тогава растежът се забави от 0,7% до 0,5%. Банкерите смятат, че новите фискални мерки, обявени от министъра на финансите Джордж Озбърн, ще имат по-слабо изразен негативен ефект върху търсенето през 2016 г., макар че активността в пазара на недвижими имоти остава несигурна.

„Предвид постоянството на някои негативни фактори, когато основният лихвен процент започне да се повишава, процесът по нормализация на паричната политика ще бъде постепенен и по-бавен отколкото през предните периоди на затягане. Такъв курс е по-скоро насока, а не обещание“, посочва комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Много специалисти очакват Английската централна банка (АЦБ) да спаси от актуални злини. Те са със заблуда. АЦБ е с възможност да помогне за временно отлагане ескалация на катастрафални кризи, но не може да предотврати тази лошотия, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още