IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в САЩ се сви неочаквано през април-юни

Измерителят на произведеното от един работник за един час се понижава за трето поредно тримесечие

16:33 | 09.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Производителността на американските служители се понижава неочаквано за трето поредно тримесечие, с което се задълбочават опасенията за ефективността, която характеризира икономическата експанзия, пише Bloomberg.

Измерителят на произведеното от един работник за един час се смъква с 0,5% на годишна база в периода април-юни, след като спадна с 0,6% през предходното тримесечие, показват актуалните данни на Министерството на труда. Медианната оценка на анкетираните от агенцията анализатори бе за ръст от 0,4 на сто.

Разходите на един работник са нагоре с 2%, след като бяха ревизирани до спад през предходното тримесечие.

Производителността спада на годишна база за първи път от 2013 г., след като унилите глобални пазари принудиха компаниите да оттеглят плановете си за капиталови инвестиции. На фона на влошаващи се корпоративни печалби и липсата на по-бърз икономически растеж има риск предприятията да започнат да преобърнат плановете си за наемане на персонал, на който разчитат, за да задоволят търсенето.

Разходите за единица труд се очакваше да нараснат с 1,8% през второто тримесечие. През предходното тримесечие те са ревизирани до спад от 0,2% спрямо първоначалните положителни 4,5%.

Почасовото заплащане, изгладено с инфлацията, се свива с 1,5% през второто тримесечие, или с най-много от две години, след като се потопи с 0,4% през първото тримесечие на 2016 г.

Ефективността на трудещите се се понижава с 0,4% спрямо вторите три месеца на 2015 г., докато разходите за труд са нагоре с 2,1% за същия период.

През второто тримесечие на 2016 г. производителността сред промишлените предприятия е надолу с 0,2% след предишния ръст от 1,5%.

На този фон икономическият растеж продължава да разочарова. В периода април-юни икономиката се разшири с 1,2% на годишна база, а през 2016 г. брутният вътрешен продукт на САЩ най-вероятно ще се покачи с 2%.

Някои икономисти смятат, че правителствените данни за производителността на труда са остарели и неадекватни, за да уловят промените в технологиите, които позволиха по-голям напредък. Същевременно данните сочат, че потенциалът за растеж на икономиката, без да се подклажда инфлацията, може би е ограничен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още