IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп обеща най-голямата данъчна революция в САЩ от времето на Рейгън

Републиканският кандидат за президент представи своите икономически виждания, които включват данъчни облекчения за работещите семейства и фирмите

23:04 | 08.08.16 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: архив, Ройтерс

Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп се опита да отхвърли икономическата програма на съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, определяйки плана й като неефективна реликва, и да рестартира собствената си кампания след серията от грешки, посочва Bloomberg.

В понеделник Тръмп представи своите икономически виждания, които включват данъчни облекчения за работещите семейства и корпорациите, предава Ройтерс.

„Сега започваме голям национален разговор относно икономическото възобновяване на Америка“, каза Тръмп пред Детройтския икономически форум, връщайки се към първоначалната си управленска идея с лозунга „America-first“ (свобода на действие за САЩ по целия свят, за да могат да защитават собствените си интереси – бел.ред).

„Град Детройт е живият, дишащ пример на провалената икономическа програма на моя опонент“, отсече Тръмп.

Планираните мерки ще включват временен мораториум върху нови федерални регулации и намаляване на данъците за работещи родители.

Той обяви големи промени в плана си за намаляване на данъчните ставки за доходите на физически лица, като сега предлага най-голямата ставка да бъде 33%. Въпреки че това е повече спрямо първоначално предложения таван от 25%, това все пак е по-малко спрямо текущите 39,6%.

Първо Тръмп предложи три данъчни ставки, или по-малко от текущите седем – от 10%, 20% и 25%. Новите му ставки – от 12%, 25 и 33%, съвпадат с предложените от говорителя на републиканците Пол Райън през юни. Тръмп обеща да работи с Райън относно данъчния план, но добави, че ще разработят свои собствени политики и предположения, като в някои области може да има разногласия.

„За мнозина американски работници данъчната им ставка ще бъде нула“, коментира той, като обеща да осъществи най-голямата данъчна революция в САЩ от времето на Роналд Рейгън, отбелязва ДПА.

Предложенията за данъчна реформа, в комбинация с регулаторните промени и планове за стимулиране на местната енергетика, ще ускорят икономическия растеж на САЩ до 4% годишно, заяви икономистът Стивън Мур, който е съветник на Тръмп по време на кампанията.

Подобен растеж може да намали цената на приходите при данъчния план на Тръмп, която някои анализатори оцениха на близо 10 трлн. долара за 10 години, до под 2 трлн. долара за десетилетие, поясни Мур.

За фирмите Тръмп предлага намаляване на корпоративния данък до 15% спрямо текущия таван на корпоративния данък от 35%.

Магнатът също така мисли да сложи край на възможността за фирмите да отлагат плащането на данъци върху техните печалби от чужбина, въпреки че и тези печалби ще бъдат обект на 10% данък според плана му.

Този по-нисък данък би дал възможност на компаниите да върнат печалби от чужбина за около 2 трлн. долара в САЩ и ще сложи край на „убиващите работни места корпоративни инверсии“.

Според Тръмп богатите ще платят своя справедлив дял. Според Bloomberg това е тон, характерен повече за демократите. Тръмп добавя, че на никой няма да бъде платено толкова много за това, че унищожава работни места или подкопава конкурентоспособността на САЩ.

Кандидатът на републиканците обеща да премахне някои „специални вратички“, които са донесли ползи за инвеститорите на Wall Street. Той повтори идеията си да сложи край на специалното данъчно третиране относно дела на инвестиционните печалби, платим на фонд мениджърите.

Това беше първата реч на Тръмп за икономиката, откакто той обяви своя екип от икономически съветници миналата седмица. Той представи плановете си чрез аутокю в опит да възвърне импулса на своята кампания, след като последната седмица според мнозина беше най-лошата за него като кандидат за президентските избори на 8 ноември. Програмата му е била съставена след консултации с икономическите му съветници, водени от Стивън Милър.

Тръмп разкритикува своята съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън, определяйки я като "кандидата от миналото", и затова, че иска да повиши данъците за средната класа. Той нарече своите усилия за спечелване на битката за Белия дом "кампанията на бъдещето".

Тръмп няколко пъти беше прекъсван от протестиращи, докато изнасяше своята реч.

Кандидат-президентът на републиканците каза, че плановете му са в рязък контраст с тези на Хилари Клинтън.

Според него Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "предателство" за американската промишленост. По думите му ТТП ще бъде "още по-голямо бедствие" за автомобилната индустрия, отколкото Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), влязло в сила при президентството на Бил Клинтън през 1994 г.

Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от ТТП, но неговата демократическа съперничка няма да направи това, макар да е казала наскоро, че не би могла да го подкрепи в сегашния му вид. Той също така заяви, че ще предоговори НАФТА и ще изтегли САЩ, ако не получи по-добри условия.

Тръмп обеща да укрепи американските въоръжени сили с приходите от търговията с енергоносители, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Отмяната на ограниченията за всички енергийни проекти в САЩ ще осигури нарастване на брутния вътрешен продукт и създаване на нови работни места. Част от тези средства от добива на нефт може да бъдат използвани за укрепване на въоръжените сили", каза той.
Тръмп също така заяви, че ще накара съюзниците на САЩ да плащат "справедлив дял" за получаваната от Вашингтон подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

32
rate up comment 36 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Каква данъчна революция, ФИНАНСОВОТО ЛОБИ НЕ Е ОДОБРИЛО ТРЪМП, А ХИЛАРИ, ТАКА ЧЕ, ТОЯ КЪДЕ СЕ СЛАГА??? СМЯТАЙ КАКВИ НЕКАДЪРНИЦИ ИДВАТ НА ВЛАСТ !!!????ТАМ ИМА СЕНАТ, ТОЙ РЕШАВА ВСЪЩНОСТ, ДО ДА НЕ Е КАТО В ТУРЦИЯ ..ХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 34 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Дерзай товарищ, изкара ги до тук 17 милиона от 2 заводчета. Давай, до 3 милиарда има да се постараеш доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 33 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
27 млрд. валутни лева *** е целия, като валутния е само 250 милиона, а останалото е СОЦ страни. И тези 250 милиона са към арабите, които Брежнев си ги къткаше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 33 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Я *** прочети текста де^ил и после говори дали са само от отрасъл електроника.АХАХАХААААА ***. Седнал да ми се хвали колко домати и консерви изнасял и как ходел при арабите да им строи пътища, по линия на приятелството на Кадафи с СССР, Ти *** си непоправимо увреден промит комунистически мозък от комунистическо партийно номенклатурно семейство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 32 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ами ето това са митове на които кълвете. Поне от 500 год. България не е била в топ 10 по нищо. Щели сме да сме пред Южна Корея - ти чуваш ли се? В края на 80тте, мечтата на българското семейство бяха Самсунг и Голдстар (телевизорче, касетофон, видео...)Тук не става въпрос за Мерцедес и немерцедес, става въпрос какво качество можеш да изкараш и на каква цена. Ние не можехме да изкараме никакво качество. За какво Рено става дума, аз ти казвам - 30 год. назад. Представи си, ДНЕС някой да се опитва да оцелее, произвеждайки Рено 19. Е за това става дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 32 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Кое да приема-приемам това, което си казал в първият абзац. Което щеше да ни нареди много пред Южна Корея по онова време. Да не кажа, че вероятно сме били в топ 10.Винаги ми е било странно тая идея-ако не произвеждаш мерцедес по-добре не произвеждай нищо. А за рено няма ли пазар???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 32 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Ами как да ти кажа календаре, много митове има и са си баш митове. Варна била световна столица на хакерите през 92ра :) пъров се съмнявам колко е така, второ това по никакъв начин не означава нищо за икономиката трето, имахме добри инженери в ИТ, които се занимаваха с крадене на западни продукти и се пускаха аналози и на Digital, и на IBM имахме си и нашенски Oracle, Apple 2 си го ПРАВехме легално, бехме си платили. Приеми го, беше точно така. Нашите предприятия дори и работещите бяха 30 год назад от света. Не можеш да съживиш подобно нещо, По-добре е да го почнеш от нулата. Китай са там където са, поради това, че са милиард и половина та и повече и се инвестира в развитие. Това не значи, че са спасявали някакви умрели производства. Не че не го правят, за това, заради дъртите им металургии, въздуха в много градове е ужасен. Така че.. може да е имало еденици неща, които да е могло да се спасят, но като цяло, нямаше как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 32 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Това е вярно, ако че си пише ( някакъв отчет на асоциация "Електроника") НО поне е някакъв източник, за разлика от Мави. Иначе не успях да намеря нищо официално за тези години (НСИ или нещо) би ми било интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 32 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
А...а източника ти...как да ти кажа. Не споря за числата, може и да са такива, но все пак е пропуснато да кажат от къде те са ги взели. Колко сериозно ти звучи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 32 rate down comment 1
kalendar
преди 7 години
ми не знам кво става. Подозирам става квото е ставало със...примерно Ситроен. Продават по-евтино. Ефективността е най-голямата простотия. Там се сравнява не колко реално си ефективен, а за колко си харчиш тая ефективност. Което ще рече-зависи от един куп глупости от типа "имидж" на държавата. Относно знанията..хайде бе:) Щото 92ра година Варна не я ли обявяваха за световна столица на хакерите? Това по твоята част... Или ти искаш по всичко да сме номер 1?:) Въобще е доста едностранчиво погледнато. Кво стана със Филипс и Телефункен-марки, които преди години бяха еталон за качество? А Сийменс и Нокия, които бяха лидери в мобилните телефони? Просто се преориентираха. Освен това е имало програма за модернизация, която спира в началото на 90те. Ще ти го обясня така-гледай Китай къде са. Със същата система, като нашата. Особено след указ 56. Как се съживи икономиката им? Ако кажеш-на база евтина работна ръка, то тогава ще те питам-нашата да не е по-скъпа(вече)??? Да очаквам ли двуцифрени раст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още