IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците, които отхвърлят Тръмп и подкрепят Клинтън

Каквито и да са недостатъците на Хилари Клинтън, тя не е откачена, невежа или изпълнена с ненавист, според представител на партията

14:50 | 06.08.16 г. 38
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Въпреки че голяма част от членовете на Републиканската партия си остават предани на Доналд Тръмп, някои влиятелни републиканци вече обявиха, че ще гласуват за Хилари Клинтън. Това означава, че сред републиканците табуто за гласуване в подкрепа на кандидатката за президент на демократите е разчупено, пише в. "Фигаро". 

Някои от тях обявиха, че ще подкрепят Клинтън в последните дни след разгорялата се полемика между Тръмп и семейство Хан - натурализирани американци от пакистански произход, чийто син - капитан от сухопътните сили на САЩ, беше убит в Ирак през 2004 г.

Думите, сметнати за расистки, които отправи Тръмп към семейството му, шокираха сенатора Джон Маккейн и той оттегли подкрепата си за републиканския кандидат-президент, предава БТА.

Бившият финансов министър на Джордж Буш-младши - Ханк Поулсън, категорично заяви още през юни, че когато дойдат изборите, той няма да пусне в урната бюлетина с името на Тръмп, а ще гласува за Клинтън с надеждата, че тя ще съумее да убеди всички американци, че трябва да се направи необходимото, за да се укрепи американската икономика и мястото на САЩ в света.

Бившият съветник по националната сигурност на президентите Джералд Форд и Джордж Буш - Брент Скоукрофт, който е пенсиониран генерал от военновъздушните сили и днес е на 91 години, също обяви през юни намерението си да гласува за Клинтън. Според него тя имала мъдростта и необходимия опит да ръководи страната в този период на смут. Нейният опит като първа дама, сенатор и държавен секретар й давали уникална визия за страната, смята влиятелният републиканец. 

Бившият помощник държавен секретар от времето на Джордж Буш старши - Ричард Армитидж, заяви в интервю за сп. "Политико", че ще гласува за Клинтън, защото Тръмп не е наистина републиканец и, както изглежда, не иска да се запознае с истинските проблеми на американците.

Дъг Елмътс, говорител на президентството по времето на Роналд Рейгън, въпреки че е републиканец, произнесе пламенна реч на конгреса на американските демократи, състоял се миналия месец. Пред множеството, дошло да подкрепи Хилари Клинтън, той каза, че Тръмп се е свързал с противници на имигрантите, на хомосексуалистите и на феминистките, но не такава е позицията на повечето от американците. Ето защо тази година Елмътс смята за първи път в живота си да гласува за кандидат-президент демократ.

На 3 август в статия във в. "Ню Йорк таймс" влиятелната републиканска шефка на технологичния  гигант НР Мег Уитман нарече Тръмп “нечестен демагог” и обяви, че ще гласува за Хилари Клинтън. Тя каза, че ще поиска от републиканските си приятели да помогнат на Клинтън и да дарят пари за кампанията й. Според Уитман историята е показала, че когато демагози получат или се доближат прекалено близо до властта, това рядко свършва добре.
Ден преди това конгресменът от Републиканската партия Ричард Хана става първият американски републикански депутат, обявил, че ще гласува за Клинтън. Той заяви, че ще го направи с убеждението, че да си добър американец, който обича страната си, е много по-важно, отколкото да се придържаш към партийните позиции.

Марк Солтър, бивш съветник на кабинета на Джон Маккейн по времето на кандидат-президентската му кампания, заяви също, че е с Хилари Клинтън в туит от 3 май. "Каквито и да са недостатъците на Хилари Клинтън, тя не е откачена, невежа или изпълнена с ненавист. Тя действа като възрастен човек, разбира отговорностите на президентския пост. В други случаи това може и да не е достатъчно, но през 2016 г., годината, в която кандидат-президентска кампания води Тръмп, това е повече от достатъчно за нея да спечели", написа тогава Солтър.

Мария Комела, бившият говорител на републиканския губернатор на щата Ню Джърси Крис Кристи, също каза, че ще гласува за Хилари Клинтър, защото не е достатъчно да се говори, че си против Тръмп, а трябва и да се действа. Тя призова републиканците да не се покриват и да мълчат, а да действат.

Лари Преслър, бившият републикански сенатор от Южна Дакота каза, че ще подкрепи Клинтън още в деня на масовото убийство в Орландо на 12 юни. Тогава той заяви, че има републиканци, които казват, че няма да гласуват или че ще гласуват за кандидат на някоя малка партията, но ако те не подкрепят демократическата кандидатка Клинтън, ако решат да не гласуват изобщо или да гласуват за кандидат на някоя малка партия, вместо за Тръмп, то те ще дадат гласа си на тъмните сили.

Междувременно Тръмп направи стъпка към помирение с лидерите на номиниралата го партия. Дни след като отказа да подкрепи преизбирането им в Конгреса, късно снощи той промени рязко позицията си, като призова гласоподавателите в Уисконсин и Аризона да подкрепят на първичните избори по-късно този месец председателя на Камарата на представителите Пол Раян и сенатора Джон Маккейн:

“В общата ни мисия да направим Америка отново велика, подкрепям нашия председател на Камарата Пол Раян. Той е свестен мъж и, макар и да имаме разногласия по някои проблеми, заедно ще постигнем много неща. Ценя високо сенатор Джон Маккейн за неговата служба в униформа и на публични длъжности и подкрепям преизбирането му”, коментира милиардерът.

Преди година Тръмп заяви, че Джон Маккейн не е никакъв военен герой, защото е позволил да бъде пленен от виетнамците по време на войната през 60-те години на миналия век, припомня Ройтерс.

Съгласно последната анкета на Ройтерс и института Ипсос Тръмп изостава от кандидата на демократите Хилари Клинтън само с 3 процентни пункта. Разликата между двамата в началото на седмицата беше 8 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Billionaire Warren Buffett Is Planning To DESTROY Trump With An Offer He Cant Refuse (VIDEO)https://***.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ybPM6I5rCaE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
The All-Time Regulation RecordTeam Obama has hit 600 major rules, and 50 more may follow.http://***.wsj.com/articles/the-all-time-regulation-record-1470435716
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Ето защо са велика нация, ето ЕКИПА НА ОБАМА КОЛКО ПРАВИЛА Е ПРИЛОЖИЛИ И ПРИЕЛА !!!ДОКАТО ТУКА, ДАЖЕ И ТОЛКОВА ЛЕНТИЧКИ НЕ Е ОТРЯЗАЛ БОРСОВ, ЩО НЕ ГО ПИТАТЕ КОЛКО СТОТИН СТАНАХА !?????НЯМА ОПРАВИЯ, ДОКАТО НЕ НИ УПРАВЛЯВАТ МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 7 години
:)))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
айде сега, пак аз съм ви виновен, и ми били плащали???? АМИ НЕ СЕ ЛИ ВИЖДАШ КАКВИ ГЛУПОСТИ СА НАПИСАЛИ НАПИКАНИТЕ ДЕДКИ ДОЛУ .. СМЕШНИ СА, ТИ СЪЩО .. НИЩО ПО ТЕМАТА НЕ КАЗА, НО ИНАЧЕ ВЛИЗАШ ДА ДРАСКАШ!!!ТРЪМП Е ГУБЕЩА КАРТА, ЩОМ УОЛЛ СТРЕЕТ НЕ ГО ПРИЕМА... И Ш.УТИН Е ГУБЕЩА ЗАЩОТО НАРУШИ ВСИЧКИ СЛЕДВОЕННИ ДОГОВОРИ, ЗАЩОТО Е АГРЕСИВЕН ТЕРОРИСТ, НА КОГОТО ВИЕ НАД 76 ГОДИНИ СТЕ СЕ КЛАНЯЛИ И ЦЕЛУВАЛИ И АХ М.АМ.ИЦАТА ВИ БОЛНА!!! ЧЕРВЕНА И ПРОДАЖНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 2
hagan
преди 7 години
човек за да говори трябва да може да чуе ти никой не чуваш освен себе сити всичко знаеш и си правти си невероятен бавноразвиваш инвалид който е убеден че е господ незнам как са се навили на такъв индивид като тебе да плащат от украинското посолство и партията клинтън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
Дали Доналд Тръмп е откровено луд?Западният печат: Връзката му с истината е почти несъществуващаПрочети още на: http://***.dnes.bg/usa/2016/08/05/dali-donald-trymp-e-otkroveno-lud.311377Доналд Тръмп ще бъде от полза за екстремистката групировка "Ислямска държава", предупреди президентът на САЩ Барак Обама в една от най-острите си атаки към годността на милиардера да бъде президент. След едночасова среща на Съвета за национална сигурност в Пентагона президентът отбеляза, че повърхностните словесни нападки на Тръмп към мюсюлманите по света, ентусиазмът му да бомбардира ИД "до скъсване" и предложението му да се забрани имиграцията на мюсюлмани ще имат обратен ефект, посочва британският в."Гардиън".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
абе тея в Сашово кат толко се карат за престола що не си спретнат една Сашовска Комунистическа партия и да си изберат един Атаман и готово за кво са им тея 2 партии кат никва работа не вършат и са само ционистки евреи дет са заедно ?!? Пълна смешна олигархия са тея пропадняци Сашш ама толко смешни, че кой и да стане ше им е за последно после не ги виждам от вътрешни спорове съвсем ше се сгромолясат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 7 години
нямаше как да има по лоши кандидати от тези двамата ... *** и некадърница ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
ето вече И ОТ ВТОРИ САЙТ, РУСИЯ НАВЛИЗА В УКРАЙНА НЕ, ЧЕ ДО СЕГА НЕ БЕШЕ ТАМ!!! "ГУР:Россия наступает. В Украину вошла колонна российских танков и артиллерии"http://perelaznews.blogspot.bg/2016/08/blog-post_364.htmlНЯМАЛО ЛИ БИЛО, ОТ ДВЕ ГОДИНИ ЕДИН МЕТЪР НЕ МОЖЕ ДА ЗАВЗЕМЕ Ш.УТИН ОТ УКРАЙНА, ГОЛЯМ ЦИРК... НО СЕГА ВЕЧЕ ОФИЦИАЛНО ВИЖДАТЕ НЕГОВАТА АГРЕСИЯ И ЧЕРВЕН ЦИРК.. И ВИЕ ТЕ ЗА ТОВА ЛИ???АМИ ЧЕ ТО ВИЕ СТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ВСИЧКИТЕ ДЪРТИ И НЕОБРАЗОВАНИ ЧЕРВЕН ПРОДАЖНИЦИ НЕКАДЪРНИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още