IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общият гняв зад Тръмп и Brexit

Кампаниите в подкрепа на Доналд Тръмп и излизането на Великобритания от ЕС носят три тревожни паралела, пише журналистът Гидеон Рахман

09:33 | 07.08.16 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

На конгреса на демократите миналата седмица имах некомфортното усещане за дежавю, пише журналистът Гидеон Рахман за Financial Times. Изписан в единия край на сцената бе лозунгът на кампанията на Хилари Клинтън - „По-силни заедно“. Това е депресиращо напомняне за „По-силни вътре“ - лозунгът на изгубилата кампания за оставане в Европейския съюз по време на британския референдум.

Тази прилика е нещо повече от жалко съвпадение. Бих посочил три паралела между Brexit и феномена Тръмп, които би трябвало да предизвикват тревога у кампанията на Клинтън, пише Рахман. Първият е силата на имиграцията като проблем. Вторият е начинът, по който кампаниите на Тръмп и Brexit се превърнаха в средство за протестен вот срещу икономическата несигурност. А третият е пропастта между позициите на елита и тези на бялата работническа класа.

Кампаниите на Тръмп и Brexit сложиха обещанията за контрол на имиграцията в центъра на дейността си. Във Великобритания искането на поддръжниците на Brexit да „поемат обратно контрола“ бе възприемано най-вече като обещание да се спре потокът от имигранти от Европа. Най-известният ангажимент в кампанията на Тръмп пък е „построяването на стена“ и спиране на незаконната имиграция от Мексико към САЩ.

Както във Великобритания, така и в САЩ имиграцията се превърна в мощен символ на предполагаемото желание на елита да подкопае жизнения стандарт на работническата класа, позволявайки навлизането на евтина работна ръка от чужбина. Кампаниите на Тръмп и Brexit засилиха безпокойството около имиграцията със страх от тероризъм. Тръмп дори призова за забрана на всички мюсюлмани да влизат в САЩ. Кампанията на Brexit пък включваше плакати около бежанската криза в САЩ, която засили опасенията за потока от мюсюлмански имигранти от Близкия изток.

В британския случай кампанията за оставане в ЕС така и не намери начин да се справи с опасенията на обществото около имиграцията, а демократите може би попадат в същия капан. Обявлението на Клинтън миналата седмица, че „няма да построим стена“ получи големи овации по време на конгреса. Британският опит обаче предполага, че подобни твърдения могат просто да бъдат интерпретирани като отказ за ангажиране с обществените опасения около миграцията. Тръмп със сигурност прави това, като наскоро написа в Twitter, че „визията на Хилари е за свят без граници, където работниците няма да имат власт, работа или сигурност“.

Твърдението на Тръмп, че ще защитава бедните и тези с несигурни работни места също е политическо силно. Нещо подобно се случи във Великобритания, където кампанията за оставане не успя да предугади, че референдумът ще се превърне в средство за протестен вот за работните места и жизнени стандарти. Във Великобритания заплатите на повечето хора не са били увеличавани от финансовата криза през 2008 г., а много региони на страната са в икономически застой от десетилетия.

След вота за Brexit журналистът Джон Ланчестър казва: „Има много места във Великобритания, където ако се родиш, ще търпиш необратимо поражение през целия си живот – липса на възможности, на образование, на достъп до влияние, на продължителност на живота“.

Същото важи за много места в САЩ, където средните реални заплати отчитат спад през последните десетилетия. Продължителността на живота на белите американци, незавършили колеж, също се понижава от 2000 г. насам, като според The New York Times това се дължи на „епидемията от самоубийства и смъртни случаи от злоупотреба от наркотични вещества“. Проучване на Harris от миналата година показва, че 85% от американците вярват, че хората, които управляват страната, не се интересуват от тях, а 81% смятат, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

Проблемът за Клинтън – като това наистина е голям проблем, е, че тя е олицетворение на политическата върхушка, която повечето американци в момента явно презират. Демократите с право твърдят, че животът на Тръмп е паметник за безразличието му към обикновените хора. Но колкото повече американският елит и водещите медии се обединяват срещу Тръмп, толкова повече те подчертават статута му на кандидат, борещ се срещу системата.

Някои твърдят, че избирателите на Тръмп сред бялата работническа класа са твърде малко, за да му позволят победа през ноември. Но това може би няма да е проблем, ако републиканците успеят значително да увеличат избирателната активност. Още веднъж британският опит важи и тук. Победата за Brexit бе гарантирана от множество гласоподаватели от работническата класа, които не си направиха труда да гласуват на последните парламентарни избори.

Във Великобритания липсата на връзка между политическия елит и работническата класа накара много анализатори да отхвърлят проучванията, които показваха, че Великобритания ще гласува за напускане. Миналата седмица в САЩ се натъкнах на подобно недоверие сред много американски анализатори, чийто страх от Тръмп свежда до минимум възможността да допуснат идеята, че той може да е следващият президент, пише Рахман.

Приликите между кампаниите на Brexit и Тръмп са поразителни, но има и важни разлики. Най-очевидната е, че докато кампанията за Brexit използваше свирка за кучета, за да се възползва от расистките настроения, Тръмп използва истинска сирена.

Най-популярните защитници на кампанията за Brexit, като Борис Джонсън и Майкъл Гоув, се стремяха да останат привидно внимателни по време на кампанията. За разлика от тях Тръмп стана специалист по хаоса и обидите.

Възможно е поведението на Тръмп да накара достатъчно избиратели да гласуват в подкрепа на Клинтън през ноември. Преживявайки Brexit обаче, не бих залагал на това, завършва Рахман.

Още за Brexit четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 13 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
..."81% смятат, че богатите стават все по-богати, а бедните все по-бедни..." а нима това не е всеизвестен факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
"Общият гняв зад Тръмп и Brexit"Няма "ОБЩ" гняв ! Просто няма такъв и си личи по популярността на Тръмп. ЦИФРИТЕ са КРАСНОРЕЧИВИ! Суха статистика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
Всички прилики с местни колониални издания са СЛУЧАЙНИ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
Към американофилите! Това са ЦИТАТИ! Писал е Райчъл Бауман в статия за The National Interest., а изданието е преценило достоверността. Вероятно Путин и тях е купил! :))))"Американските медии все повече обръщат гръб на истинската журналистика на фактите и с устрем преминават към откровената пропаганда, когато информират читателите и зрителите си за Русия, САЩ, ситуацията в самата Русия, пише младши научният сътрудник от вашингтонския Център за национални интереси Райчъл Бауман в статия за The National Interest. Според Баумън, медиите следва да се замислят над това, че по отношение на Русия те виждат не това, което е в действителност, а това, което им се иска да видят...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
"Според Баумън, медиите следва да се замислят над това, че по отношение на Русия те виждат не това, което е в действителност, а това, което им се иска да видят.Авторът дава пример: на сайта на CNN е публикувана статия, чийто автор критикува кандидата за президент на САЩ от републиканците Доналд Тръмп. Действително, милиардерът направи фурор със своите коментари за снемането на санкциите към Русия и положителните си отзиви към руския президент Владимир Путин, посочва Бауман.Авторът на статията в CNN в подкрепа на позицията си цитира мнението на няколко критици на Тръмп, в частност на бившия първи заместник помощник на министъра на отбраната на САЩ Евелин Фаркас и старши научния сътрудник от Американския съвет по външна политика Стивън Бланк. Но журналистът от CNN не цитира нито един експерт от тези, които биха могли да имат другата гледна точка. По такъв начин CNN не представя пред зрителите и читателите си различните гледни точки по проблема, нито широкия политически контекст,...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Още един пример програмата GPS на известния телевизионен водещ от CNN Фарид Закария. През юни той беше на Петербургския международен икономически форум присъствието на американци на това мероприятие не бе одобрено от Вашингтон. Обикновено водещият от CNN e отявлен критик на Путин, но по време на Международния форум се държа възпитано неговите въпроси към руския лидер бяха подчертано неутрални, дори примирителни. Но по време на телевизионната си програма Закария се придържа към съвсем различен тон. При говор за Русия и Тръмп той събира в студиото именити журналисти, известни със своето отрицателно отношение към Москва. Следователно, между тях няма големи разногласия. И отново в програмата няма нито един участник, който би могъл да даде трезв и безпристрастен поглед върху Русия, ако имаше такъв експерт, то програмата на Закария не само би спечелила и по съдържанието си, а и по отношение наличието на истинска дискусия, коментира Рейчъл Бауман. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
"Но най-яркият пример за скалъпване на фактите, според автора на изданието, това е една от статиите в New York Times за връзките между ръководителя на предизборния щаб на Тръмп Тол Манафорт с тъмната страна на руската и украинската политика. Както пише Бауман, авторите на NYT въобще не вземат под внимание многобройните опити на Манафорт да откъсне бившия президент на Украйна Виктор Янукович от Москва и да го притегли на страната на Вашингтон. Изданието ги споменава в статията, но премълчава това, как всички тези опити биха могли да повлияят негативно на интересите на Русия, например, в областта на енергетиката.Тези три примера демонстрират тенденцията в западните средства за масова информация да се предлага на аудиторията сензационна и недостоверна информация за Русия, която влошава и без това лошите отношения между страните, пише Бауман."Както отбелязва експертът, западните медии вече не информират за фактите, а се превръщат в открити пропагандатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
цигaне, не се сещам да съм ти искал мненеито или коментара ми да е към теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
търсиш "Коментари" и натискаш , след туй "Политика" и пак натискаш...и после можеш да се прегърнеш с всякакви ентелигентни никове и модератори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 7 години
до инвестора,взимайте мерки че накрая ще си останете само с троловете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още