IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството в еврозоната се разширява с най-бърз темп от април 2011 г.

Средният PMI индекс за еврозоната за 2016 г. е най-високият от 2010 г., поясняват от IHS Markit

12:02 | 02.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесът в еврозоната отчита през декември най-активния си месец за миналата календарна година, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на данни от частната компания Markit.

Производството се разширява с най-бързия темп от април 2011 г., което е поредният знак за възстановяването на валутния блок.

Повишението на индексите на мениджърите по поръчките (PMI) подсказва, че скромното възстановяване във валутния съюз набира все по-силна инерция в края на годината. 

Индексът в сектора на промишлеността се повишава до 54,9 пункта през декември, пояснява в понеделник  IHS Markit. Данните съвпадат с първоначалните данни от 15 декември, докато индексът през ноември бе на ниво от 53,7 пункта. 

По-високите разходи за вноса в резултат на слабото евро, комбинирани с увеличените цени на световните реурси, са довели до най-рязката инфлация на средните разходи за покупки от повече от пет и половина години насам.

Европейската централна банка е разширила своята програма за стимулиране най-малко до края на годината, тъй като се стреми да върне растежа на потребителските цени до целта си от малко под 2 на сто. Докато инфлацията изглежда ще се ускорява през идните месеци, някои анализатори са загрижени, че базовата инфлация - с изключение на тази за енергията и храните, досега не показва никаква убедителна възходяща тенденция.

„Производителите от еврозоната навлизат в 2017 г. със силна основа, след като завършиха 2016 г. с ръст на производството", заяви Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Политиците ще бъдат двойно зарадвани от подобрения облик на сектора на производството, придружен от нарастващ ценови натиск".

PMI индексът расте във всички седем страни, включени в проучването, като най-силният ръст е отчетен в Холандия и Австрия. Нарастването в Германия е най-силното от три години, във Франция – от повече от пет години, а в Испания - от 11 месеца. Темпът на растеж на Италия се подобрява, а свиването в Гърция намалява.

Средният PMI индекс за еврозоната за 2016 г. е най-високият от 2010 г., пояснява още IHS Markit.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 7 години
и кво правим сега като Производството в еврозоната се разширява с най-бърз темп от април 2011 г. еврака трьгва на горе по скалата или е време маро гаргамел драги да се изкаже 4е в края на годината ще има затягане на пари4ната политика по отношение на пока4ване на лихвите няма как да е ина4е защото фед повлякоха крак на преде пьрви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още