IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският БВП остана на червено за първи път в последните 5 години

Икономиката през ноември се е свила с 0,2% на месечна и с 0,5% на годишна база

13:18 | 29.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руският БВП остана на червено за първи път в последните 5 години

Годишният темп на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на Русия през ноември е останал на червена територия за първи път от октомври 2009 г. насам, показаха данните на Министерството на икономическото развитие.

Според данните на правителството икономическият растеж през миналия месец е бил отрицателен – минус 0,5%, съобщава aгенция "Росбалт".

На месечна база БВП, като се изключат сезонните и календарни фактори, е намалял с 0,2% след ръста от 0,1% през октомври. Отрицателно въздействие върху растежа през ноември е имало производството, строителството, търговските услуги и нетните постъпления от данъците върху стоките и услугите.

Сложната икономическа ситуация в страната рефлектира и върху индекса на мениджърите по продажбите в производствения сектор през декември.

PMI индексът спадна под прага от 50 пункта, разделящ разширението от свиването на активността, отчитайки ниво от 48,9 пункта след 51,7 пункта през ноември. Това бе първото цялостно влошаване на условията за бизнес в последните шест месеца.

"Руският производствения сектор продължава да е под силен инфлационен натиск поради срива на рублата в края на тази година", посочиха експертите от Markit Economocs, изготвили изследването. "Цените на материалите са нараснали с най-бърз темп от повече от 16 години, а цените на промишлените стоки се покачиха с рекорден темп. Освен това новите поръчки спаднаха за първи път от юни насам", добавят те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още