IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на икономиката във Франция се ускорява

БВП отчита повишение от 0,6% на тримесечна база през периода януари-март

10:57 | 30.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френската икономика продължава да подобрява представянето си през първото тримесечие на годината спрямо последното на 2015 г., като ръстът на БВП се ускорява до 0,6% на тримесечна база, съобщи WBPonline.

Последните две тримесечия на миналата година повишението беше 0,3 на сто, сочат данните на Националния институт по статистика и икономически изследвания.

Все пак пазарите очакваха ръст от 0,5%. 

На годишна база френската икономика се е разширила с 1,3%, което е леко забавяне спрямо стойността през последното тримесечие на 2015 г. (1,4%).

„Разходите за потребление на домакинствата се възстановяват и записват рязък ръст от 1% спрямо нулева стойност предишното тримесечие“, пише в доклада на статистически институт. Като цяло вътрешното потребление с изключение на измененията в складовата наличност допринасят с 1 процентен пункт за ръста на БВП, след като предходното тримесечие добавиха 0,3 пункта. Ръстът на износа се стабилизира от 0% до 0,8%, а ръстът на вноса се забавя от 2,5% до 0,6%, показват още данните.

Безработицата и инфлацията обаче представят смесена картина на ситуацията във Франция. По данни на Международната организация на труда безработицата в градските райони в икономика номер две в еврозоната е 9,9% през първото тримесечие. Проблем би представлявала младежката безработица, която се покачва до 24,2% през периода януари-март.

Освен това потребителските цени се понижават за пореден месец през април, когато записаха 0,2% спад. През март понижението беше 0,1 на сто. На месечна база потребителските цени се повишават с 0,1% през април, след като през март отчетоха 0,7 на сто ръст.

 


source: tradingeconomics.com
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още