IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отчитат най-слабия ръст на новите назначения от повече от година

През септември новите работни места извън селскостопанския сектор са 142 хил., или малко над броя им от миналия месец

16:39 | 02.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Заетостта намалява до 62,4%, което е най-ниското ниво от октомври 1977 г. насам.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заетостта намалява до 62,4%, което е най-ниското ниво от октомври 1977 г. насам. Снимка: Ройтерс

През септември новите работни места в САЩ са по-малко от очакванията, няма ръст при заплатите, а безработицата остава непроменена спрямо предходния месец – 5,1%, съобщава Bloomberg, позовавайки се на доклада на Министерството на труда на САЩ.

Това е сигнал, че забавянето на световната икономика и нестабилността на финансовите пазари са оказали своето влияние върху американския трудов пазар, коментира агенцията.

Новите назначения през септември извън селскостопанския сектор са 142 хил. – малко над броя им през август, който междувременно беше ревизиран рязко надолу - от първоначално обявените 173 хил. до 136 хил. нови работни места.

Средната прогноза на 96 икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за 201 хил. нови работни места през септември

Това е най-слабият ръст на заетостта в САЩ на месечна база от повече от година и може да подхрани вече съществуващите опасения, че забавянето на китайската икономика се оказва решаващо и за стабилността на щатската.

Слабите данни се явяват в подкрепа на решението на Федералния резерв от миналия месец да остави непроменени лихвените проценти. Заради нестабилните международни пазари, силният долар и ниските цени на петрола, които пречат на износа и на производството, работодателите се въздържат да наемат нови служители.

По-слабият от очакваното доклад „може да намали увереността за силата на експанзията“, казва Раян Суийт, старши икономист в Moody’s Analytics Inc., преди публикуването на правителствените данни. „Това би било сигнал, че бизнесът се е стреснал от волатилността на пазарите“, допълва той.

Нови назначения има в сферите на търговията на дребно, образованието, туризмът и хотелиерството.

Министерството на труда на САЩ отчита, че през септември 350 хил. души са напуснали пазара на труда. Освен това средното почасово възнаграждение в сравнение с август намалява с един цент до 25,09 долара. На годишна база заплатите бележат ръст от 2,2%. Средната продължителност на работната седмица за всички работници намалява до 34,5 от 34,6 часа.

Заетите в частния сектор, към който не попадат заетите в държавните агенции, растат със 118 хил. след покачване със 100 хил. през август. Новите работни места в държавния сектор са 24 хил.

Новите позиции в промишлеността са с 9 хил. по-малко. Добивната и преработващата промишленост пострадаха от намаляването на проучванията и добива на петрол след срива в цените на петрола и на суровините като цяло.

Коефициентът на заетост, който показва дела на хората в трудоспособна възраст, попадащи в работната сила, намалява до 62,4% от 62,6%. Това е най-ниското ниво от октомври 1977 г.

Сред няколкото положителни сигнала в доклада са цифрите, които издават повече възможности за работа на пълно работно време. Броят на американците, които работят почасово и биха предпочели позиция на пълен работен ден, намаляват до 6,04 млн. от 6,48 млн. Това е най-ниското ниво от август 2008 г. насам.

Освен това делът на работещите почасово, които предпочитат позиция на пълно работно време, и хората, които искат да работят, но са се отказали да търсят работа, намалява до 10% от 10,3%. Това е най-ниското ниво от май 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ей го бе нали уж ръстове ала бализми, дедо ви обаче като ви ковне и нищо, че сопорнайсе минуса ама дедо ви е прав както в повечкото пъти ..... :))) Само ми лъжат тука, че Империята била разтяла ....САЩ ревизираха БВП за второто тримесечие до 3,9%Това е поредната корекция на данните - първоначалните оценки сочеха ръст от 2,3%http://***.investor.bg/sasht/337/a/sasht-reviziraha-bvp-za-vtoroto-trimesechie-do-39-202968/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
А само преди няколко статии се ревизираха ръста на едни 3.9% и назначиха сумай ти хиляди работни места и таз дет го е преписала предишното го е преписала и тва и не прай разлика кво преписва ...... Частният сектор в САЩ с изненадващо много нови работни места през септемвриЧастните компании са назначили 200 хил. нови служители през изминалия месец, докато анализатори очакваха местата да са без месечна промяна - 186 хил.http://***.investor.bg/***/130/a/chastniiat-sektor-v-sasht-s-iznenadvashto-mnogo-novi-rabotni-mesta-prez-septemvri-203251/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 8 години
Съединените кенефистански щати са у киреча с дълг 20 трилиона и врагове като Русия Китай и Иран
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още