IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция понижи основната лихва за седми пореден път

Неотдавнашните показатели за второто тримесечие отразяват „забавяне“ на икономическата активност, отчита централната банка

15:08 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турската централна банка намали основния лихвен процент в страната за седми пореден път до 8,25% от предишното ниво от 8,50% заради високата инфлация и притесненията за възможно понижаване на кредитния рейтинг на страната, предава Bloomberg. Председателят на банката Мурат Четинкая заяви, че все още има място за бъдещи намаления на лихвените равнища в страната. 

Другите два лихвени процента – лихвата по овърнайт депозитите и по едноседмичните репо сделки – остават без промяна съответно на нива ot 7,25% и 7,5%.

Банката отбелязва, че неотдавнашните показатели за второто тримесечие отразяват „забавяне“ на икономическата активност. Туризмът, който е ключов за икономиката на страната, пострада силно през тази година заради екстремистките нападения и несигурността, последвала неуспелия пуч от 15 юли, при който загинаха 270 души, припомня AP. 

Банкерите отбелязват, че предпазливата позиция по паричната политика трябва да се поддържа на фона на неотдавнашната корекция на акцизите за гориво, докато годишната инфлация се очаква да намалее в краткосрочен план поради поевтиняването на цените на хранителните продукти. През август инфлацията бе 8,1%, доста над целевото равнище на централната банка от 5 на сто.

След обявлението турската лира записа лек спад спрямо щатския долар.

Лихвените равнища бяха свалени и след призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-евтино кредитиране, като исканията на турския лидер бяха кредиторите да запазят ниските лихвени проценти след неуспешния опит за преврат срещу него.

Турската икономика отчете забавяне през второто тримесечие на годината на фона на спада на инвестициите в частния сектор. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 3,1% в периода от април до юни в сравнение с 4,7% през предходното тримесечие, показват данни на турската статистическа служба. Средната прогноза на 14 анкетирани от Bloomberg икономисти беше за растеж от 3,7%. Данните не отразяват въздействието на опита за военен преврат през юли, който разтърси пазарите и понижи цените на турските акции. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още