IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възнагражденията в САЩ нарастват с най-бърз темп от 2009 г.

Безработицата в страната се увеличава леко до 4,7%

16:48 | 06.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
Възнагражденията в САЩ нарастват с най-бърз темп от 2009 г.

Заетостта извън земеделието в САЩ расте със 156 хил. работни места през декември, съобщaва CNBC. Това е под очакванията на икономистите за повишение в размер на 178 хил.

Най-голям е приносът на здравеопазването с 43 хил. нови позиции и баровете и ресторантите с 30 хил. нови назначения. Промишлеността остава слабо звено, но през декември все пак добавя 15 хил. нови позиции.

Нивото на безработицата се повишава с 0,1 процентен пункт до 4,7%, показват още данните на Службата за трудова статистика.

Делът на икономически активните американци остава почти без изменение на ниво 62,7%.

Голямата новина от доклада обаче изглежда е резкият ръст при заплатите. Средните почасови възнаграждения се повишават с 10 цента до 26 долара, което представлява годишен темп на ръст от 2,9%. CNBC посочва, че месец по-рано повишението при заплатите беше скромно.

„Най-важното е ръстът в почасовите възнаграждения, който е най-добрият от 2009 г.“, казва Скот Клемънс, главен инвестиционен стратег в Brown Brothers Harriman. “Това дава допълнително доказателство според мен, че Фед трябва да заключи, че трудовият пазар се е възстановил. Мисията е изпълнена и им дава зелена светлина за ускорят повишенията на лихвените проценти”, посочва Клемънс.

Като цяло през 2016 г. в САЩ са били разкрити 2,2 млн. нови работни места, което е с около 500 хил. по-малко в сравнение с 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още