IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в САЩ расте през юли, доларът поскъпна

Заетите американци са с 215 хил. повече, а безработицата остава на 7-годишното дъно от 5,3%

16:25 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Заетостта в САЩ расте през юли, доларът поскъпна

Заетостта в САЩ скочи през юли, а ръстът на работните заплати се възстановява след изненадващото „замръзване“ през юни. Това са все сигнали за една подобряваща се икономика, които могат да отворят по-широко вратите за Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти през септември, предава Ройтерс.

През юли броят на заетите извън селскостопанския сектор се повишава с 215 хил., след като възстановяването на заетостта в строителния и промишления сектор засенчи понижението в добивния сектор, сочат актуалните данни на Министерството на труда на САЩ.

Безработицата остава на 7-годишното дъно от 5,3%, а заетостта се задържа при близо 37,5-годишно дъно от 62,6%, разкриват още статистическите данни.

Американският долар пък поскъпна с 0,55% спрямо еврото веднага след публикуването на данните. Към 16:06 часа курсът EURUSD е 1,0864 евро за долар.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха, че създадените работни места ще се увеличат с 223 хил., а безработицата да остане на нивото от 5,3 на сто.

Данните за май и юни бяха ревизирани, за да покажат, че са били създадени още 14 хил. работни места в сравнение с първоначално оповестените. Освен това средната работна седмица се увеличи до 34,6 часа – най-продължителното време от февруари, от 34,5 часа през юни.

Въпреки че темпото, с което се наема персонал, се забавя спрямо силния миналогодишен ръст, то остава на ниво почти два пъти по-високо от нужното за неговия растеж успоредно с този на населението. През юли Фед подобри оценката си за трудовия пазар, описвайки го като „подобряващ се, със силен ръст на работните места и спадаща безработица“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още