IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна агенция ще отговаря за електронното управление

В последните 15 години различните администрации провеждат некоординирани политики в областта, се казва в проект за промяна на законодателството

11:46 | 02.10.15 г.
Държавна агенция ще отговаря за електронното управление

Създаването на Държавна агенция „Електронно управление“ към Министерския съвет предвиждат предложения за промени в Закона за електронното управление, публикувани за обсъждане в Портала за обществени консултации.

В мотивите е посочено, че през последните 15 години отделните организации провеждат некоординирани политики по електронизиране на услугите си и градят собствен капацитет и инфраструктура, обслужващи предимно вътрешните нужди на администрацията. Това налата и централизиране на усилията по въвеждане на електронното управление.

Идеята на авторите на проекта е това да стане чрез новата държавна агенция, която ще следи за изпълнението на политиките в областта, както и ще осъществява сътрудничество и взаимодействие по въпросите на електронното управление с компетентните органи на държавите от ЕС, европейските институции и други международни организации.

Към агенцията ще бъде създаден и регистър на проектите и дейностите в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии в държавната администрация. Ще има и регистър на информационните ресурси на администрацията, в който обаче няма да се вписва класифицирана информация.

Проектът за промени предвижда още и създаването на държавно предприятие „Единен системен оператор“, което ще предоставя различни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии, сред които анализи на бизнес и технологични процеси, услуги в областта на оперативната съвместимост и на информационната сигурност.

Държавното предприятие ще бъде отговорно за създаването и поддържането на информационен контактен център за обслужването на гражданите и бизнеса в областта на управлението. То ще подпомага и работата на всички административни органи в областта на електронното управление.

Законопроектът премахва и множество пречки през изпълнението на електронно управление, чрез изменителни разпоредби в редица закони, които до момента са били в противоречие с основни концепции на електронното управление, посочват още авторите на текстовете. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още