IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google закрива iGoogle и още четири предложения

Компанията следва решението си да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови

14:30 | 04.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google закрива iGoogle и още четири предложения

Google отново планира да затвори повече или по-малко познати услуги, включително iGoogle, Google Mini, Google Video, Google Talk Chatback и приложението за търсене за Symbian. Мярката е част от започналото през миналата есен "Пролетно почистване", съобщиха от компанията в блога си. По този начин вече са затворени или слети 30 продукта.

iGoogle бе създаден през 2005 г. и представлява персонализация на началната страница в комбинация с RSS четец и Widget платформа. Нейните предимства са били изчерпани с течение на времето заради навлизането на нови приложения за браузъри и мобилни устройства, пише Google.

Потребителите имат 16 месеца време, за да преминат към тези нови приложения, преди онлайн концернът да „дръпне щепсела“ на iGoogle на 1-и ноември 2013 г.

С Google Mini на 31-и юли компанията ще прекрати и алианса си за търсене за хардуер за малки и средни компании, който бе представен през 2005 г. Днес с Google Search Appliance, Google Site Search и Google Commerce Search имало значително по-добри алтернативи. Съществуващи клиенти обаче ще могат да разчитат на техническа помощ, като Google ще предостави детайли скоро. 

С Google Video компанията погребва и своята първа платформа за видео хостинг. Още от май 2009 г. потребителите нямаха възможност да качват видеа. На 20-и август Google ще пренесе цялото все още налично съдържание в частни канали на YouTube. И видеа, които са по-дълги от 15 минути (обичайния лимит за потребители на Youtube), ще бъдат пренесени, уверява Google.

Google Talk Chatback е уиджет за текстови съобщения, които могат да се вграждат от разработчиците в различни сайтове. В бъдеще този инструмент ще бъде заместен от Meebo, който бе придобит от Google в началото на юни.

Google ще закрие и приложението си за търсене за смартфони със Symbian. Компанията препоръчва на онези, които са ползвали апликацията, да преминат към уеб търсене.

„Закриването на продукти и услуги винаги е свързано с тежки решения, но ние винаги обмисляме доста дълбоко всяко решение и какво би означавало то за нашите потребители“, пише в официалния корпоративен блог Мат Айхнър, генерален директор в подразделението Global Enterprise Search. Но това е и единственият начин компанията да се концентрира върху нови техники, които да улеснят живота на потребителите.

Едва през април компанията закри няколко онлайн услуги и предложения. Сред тях са Googly Sync за Blackberry, уеббазираният клиент за Google Talk и версията за Linux на Picasa.

Преди година един от основателите на компанията и сегашен изпълнителен директор Лари Пейдж заяви по повод новата социална мрежа Google+, че концернът възнамерява “да опрости и подреди” своята продуктова линия. През следващите години Google възнамерявала да се фокусира върху проекти, които се разглеждат като ключови за компанията.

Не за първи път Google закрива свои проекти, включително и такива, които се ползват с голяма популярност. През юни 2011 г. компанията обяви планове за прекратяване на Google Health и Google PowerMeter – два проекта, които някога се разглеждаха като доста амбициозни.

С помощта на стартиралата през май 2008 г. Google Health потребителите можеха да съхраняват в глобалната мрежа свои медицински данни (информация за здравно състояние, рецепти и т.н.) и да предоставят достъп до тази информация на други лица.

Идеята на лансираната през 2009 г. Google PowerMeter беше да се предостави инструмент, с помощта на който потребителите да могат да следят потреблението на електроенергия в своя дом от всяка точка с връзка към интернет. Google PowerMeter ще бъде спрян на 16 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mkalyonski
преди 11 години
Глупаво решение , аз лично ползвам iGoogle и незнам за алтернатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още